nieuws

wijsmuller ontkent afpersing en bedreiging

Geen categorie

De omstreden private vastgoedhandelaar John Wijsmuller ontkent te zijn bedreigd of afgeperst door Willem Holleeder en zijn handlanger Senol Tuna.

Dat heeft Wijsmuller tijdens een verhoor bij de rechter-commissaris verteld, aldus een betrouwbare bron. Het verhoor vond afeglopen dinsdag plaats en heeft de hele dag geduurd. Volgens het Openbaar Ministerie hebben Holleeder en zijn medeverdachten zich schuldig gemaakt aan afpersing en bedreiging van een aantal zakenlieden, onder wie Wijsmuller. De bedreiging van Wijsmuller wordt met name verdachte Tuna verweten, die volgens het OM samen met Holleeder en de Joegoslaaf Paja Mrzic een leidinggevende rol vervulde. Wijsmuller vertelde tijdens het openhartige verhoor echter dat hij een vriendschappelijke relatie heeft met Tuna en dat van afpersing of bedreiging geen sprake is. Het is de in 2004 vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra geweest die tijdens de zogenoemde achterbankgesprekken met rechercheurs van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) heeft verteld over de afpersingen van Wijsmuller. Deze zou Holleeder vijf miljoen gulden hebben betaald, aldus Endstra. Wijsmuller vertelde de onderzoeksrechter dinsdag dat hij zich op geen enkele manier in het beeld herkent dat Endstra over hem heeft opgeroepen. De zakenman heeft ook geen aangifte gedaan, net zomin als de andere vastgoedhandelaren van wie het OM vermoedt dat ze slachtoffer zijn geweest van de afpersbende van Holleeder. Het verhoor van Wijsmuller is nog niet afgerond en gaat in juni verder. Justitie heeft de woensdag opgepakte Dino S. weer vrijgelaten, maar deze blijft wel verdachte. Dino S zou één van de belangrijkste handlangers zijn van Willem Holleeder.

Reageer op dit artikel