nieuws

VVD-minister Dekker wil praten over hypotheekrenteaftrek

Geen categorie

VVD-minister Dekker van VROM wil in de volgende regeerperiode de hypotheekrenteaftrek ter discussie stellen.

‘Ik pleit dan wel voor een fundamenteel onderzoek, waarbij de hele woningmarkt wordt betrokken’, zei zij maandag in de Volkskrant. ‘Je moet het heel diepgaand bekijken, je hele systeem tegen het licht houden. Vervolgens moet de politiek het echt op de agenda willen zetten en beslissen of en op welke termijn we veranderingen willen doorvoeren’, aldus Dekker.Het kabinet wil op voorhand niets veranderen aan de regeling. Het is daarom opmerkelijk dat een prominente VVD’er en minister pleit voor een evaluatie en eventueel een aanpassing van het systeem. In reactie laten de twee bewindslieden van het ministerie van Financiën, VVD-minister Zalm en CDA-staatssecretaris Wijn, weten een discussie over de hypotheekrenteaftrek niet aan de orde is. Volgens Zalm stelt zijn partijgenote vast dat er in de volgende kabinetsperiode een discussie kan komen, maar wenst zij die niet.Van de regeringsfracties in de Tweede Kamer reageren VVD en CDA negatief op Dekkers uitlating, terwijl D66 er wel wat in ziet. De PvdA is ronduit blij.Dekker weet zich gesteund door voorzitter Van Leeuwen van Aedes, de koepel van wooncorporaties. Die pleitte afgelopen donderdag op het jaarlijkse congres van zijn organisatie voor een ‘integraal stelsel voor vraagondersteuning’ op het terrein van wonen. Een discussie over de hypotheekrenteaftrek is dan onafwendbaar. Van Leeuwen zei het jammer te vinden dat het kabinet daarvoor ‘wegduikt’.    

Reageer op dit artikel