nieuws

volop optimisme over project zuidas tijdens provada

Geen categorie

Douglas Grobbe, hoofd financiële markten ABN Amro en een van de sprekers tijdens het openingscongres gisteren op de eerste dag van de Provada in de Amsterdamse RAI, stak zijn optimisme over het ambitieuze Zuidas-project niet onder stoelen of banken.

‘Wij geloven in dit project, wij participeren in dit project en zijn hier immers ook gaan wonen.’ Op enkele gereserveerde opmerkingen van onder andere Anneke de Vries, voorzitter van de directie ING Vastgoedontwikkeling en Wico Geldof, partner DTZ Zadelhoff, dat het project wel een verre horizon kent en dat nog wel gezocht moet worden naar eindgebruikers van de te ontwikkelen kantoorruimte, antwoordde Grobbe zelfverzekerd: ‘Als u de grond niet koopt, dan koopt ABN Amro alle grond.’ Het project rond de Zuidas in Amsterdam is een van de meest ambitieuze vormen van publiek-private samenwerking (PPS) van de afgelopen jaren. De Zuidas moet de komende dertig jaar uitgroeien tot een internationale toplocatie waar wordt gewoond en gewerkt in een internationaal aansprekende ambiance. Onderdeel van het plan is het zogenaamde Dokmodel waarbij wegen, spoor en parkeergelegenheid ondergronds wordt gebouwd met daarboven kantoren en woningen. In totaal is sprake van de realisering van een vastgoedprogramma met een omvang van 1,1 miljoen m2. De totale investering voor de Zuidas-Dok bedraagt ongeveer 2 miljard euro over een periode van ruim twintig jaar. Grobbe benadrukte dat het ambitieniveau absoluut op peil moet blijven om het project te doen slagen: ‘Wat is het verhaal? Dat marketing de sleutel is tot het succes. Nederlanders, ook Amsterdammers, zijn daar niet goed in en daarom zijn wij hierover in gesprek met Ernst & Young. We moeten met name Amerikaanse bedrijven die belangstelling tonen om zich in Europa te vestigen, overtuigen van de kwalliteiten van het plan en de internationale allure benadrukken. We zijn dit project tenslotte niet begonnen om bedrijven die nu bijvoorbeeld in Zuidoost zijn gevestigd te bewegen naar de Zuidas te verhuizen. Daar heeft per saldo niemand iets aan.’

Reageer op dit artikel