nieuws

VNG: meer huizen voor ouderen en starters

Geen categorie

Gemeenten willen meer ruimte krijgen om huizen te bouwen voor ouderen en starters, die nu op de woningmarkt maar slecht aan bod komen.

De Huisvestingswet moet worden aangepast om ‘lokaal maatwerk’ mogelijk te maken. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft vorige week de brochure Woonruimteverdeling: meer doen met minder regels gepresenteerd, waarin de organisatie pleit voor een ‘sobere en doelmatige’ huisvestingswet. De huidige wet is volgens de gemeenten ‘te uitvoerig en te complex’. De VNG reageert met de brochure op de plannen van het ministerie van VROM om deze wet te moderniseren. Naast nieuwbouw is de sleutel naar vooral meer woningen voor jongeren, starters en mensen met een kleine portemonnee volgens VNG doorstroming. Wanneer huizenbezitters na verloop van tijd kunnen verkassen naar een duurder huis, komen er meer goedkope woningen op de markt. Door met bijvoorbeeld projectontwikkelaars afspraken te maken dat een deel van die dure nieuwbouwwoningen in eerste instantie voor bewoners van binnen de gemeente zijn, kan die doorstroming worden gestimuleerd, aldus een woordvoerster van de VNG. Gemeenten zijn er echter niet op uit de vrije vestiging geheel aan banden leggen. ‘De woningmarkt moet openblijven voor iedereen’, aldus de VNG. Gemeentebestuurders willen volgens de woordvoerster vooral ‘meer mogelijkheden om te sturen’ op de lokale woningmarkt. Het woningaanbod speelt volgens haar elke gemeente parten: op het platteland kunnen de eigen (jonge) inwoners geen huis in hun eigen dorp vinden, terwijl in de grote steden door het woningaanbod de leefbaarheid te wensen over laat.

Reageer op dit artikel