nieuws

vereniging eigen huis dient klacht in tegen nvm

Geen categorie

De Vereniging Eigen Huis (VEH) mengt zich in de ontstane concurrentiestrijd tussen makelaars.

De belangenclub voor huizenbezitters dient bij de mededingingsautoriteit NMa een klacht in over de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Die zou via de huizensite Funda een te grote grip op de woningmarkt hebben. Een en ander meldde de Volkskrant.Volgens de VEH mogen de NVM-makelaars de verkoopinformatie op de woningsite Funda.nl niet afschermen voor de concurrentie. De NVM maakt andere huizensites het werk onmogelijk door directe verwijzingen naar huizen op Funda.nl te verbieden. Funda is eigendom van de NVM, van het uitgeversconcern Wegener en van individuele makelaars. In maart verloor de NVM een kort geding tegen de woningsite Zoekallehuizen.nl. De rechter oordeelde, dat die website gegevens van Funda mocht gebruiken op de eigen site. In het vonnis stelde de rechtbank in Arnhem bovendien, dat de onderlinge afspraken tussen de NVM-makelaars strijdig zijn met de mededingingswet. Ondanks de uitspraak sommeerden de makelaars later de site Miljoenhuizen.nl niet langer gegevens van Funda.nl te gebruiken.De VEH vindt de tijd nu rijp voor een gang naar de NMa. De vereniging voor huiseigenaren wil met deze stap onder meer bereiken dat alle huizenverkopers (en niet alleen NVM-makelaars) toegang krijgen tot Funda. Bij de NMa liggen meer klachten over de NVM. De kartelautoriteit kijkt dit jaar extra scherp naar de vrije beroepen, waaronder de makelaardij. De NVM reageert verbaasd op de klacht van de huizenbezitters. De makelaarsvereniging is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak in het conflict met Zoekallehuizen.nl, en vindt dat de VEH voor haar beurt spreekt.De VEH wil het hoger beroep niet afwachten. De vereniging vindt dat de makelaars de mededingingswet schenden, los van het verdere verloop van de ruzie tussen de huizensites. ‘Daar gaat de NMa over en niet de rechter’, aldus de woordvoerder. Ook intern rommelt het bij de NVM. Aanleiding is de snelle opmars van Makelaarsland. In navolging van deze NVM-makelaar – die in ruim een jaar uitgroeide tot het grootste kantoor van Nederland – bieden steeds meer NVM’ers huizenverkopers voor minder dan 1000 euro toegang tot Funda. Een jaar geleden was het vrijwel onmogelijk om voor minder dan een paar duizend euro een huis te verkopen via een NVM-makelaar.

Reageer op dit artikel