nieuws

veb: vws voor helft van waarde overgenomen

Geen categorie

Het bouwbedrijf VolkerWessels Stevin (VWS) is in 2003 voor de helft van de waarde van de beurs gehaald.

Dat concludeert de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) op basis van een rapport dat deskundigen hebben ingediend bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Dik Wessels, voormalig topman van VWS, haalde het bedrijf in 2003 van de beurs voor 21 euro per aandeel. De door de Ondernemingskamer aangestelde deskundigen komen volgens de VEB tot een waardering van de aandelen van 41 euro. De vereniging liet in 2003 weten het bod veel te laag te vinden. De VEB kwam destijds tot de slotsom dat het bod boven de 30 euro had moeten liggen.Volgens Peter Paul de Vries, directeur van de belangenvereniging, hebben de bestuurders en commissarissen van het bouwbedrijf zich destijds niet hard gemaakt voor de belangen van de aandeelhouders. ‘Het doorzetten van het bod was een vriendendienst aan Dik Wessels, een andere bestuurder en een aantal commissarissen. Er was geen reden om te verkopen’, liet hij donderdag weten. De familie Wessels hield een belang van 13 procent in VWS.Volgens De Vries heeft minder dan 1 procent van de aandeelhouders de stukken destijds vastgehouden. Deze mensen hebben volgens de VEB-directeur recht op 41 euro per aandeel mocht de Ondernemingskamer instemmen met het oordeel van de deskundigen. De Vries acht die kans groot. ‘Dat deed de rechter eerder bij Vodafone waar dezelfde deskundigen concludeerden dat het bod 50 procent hoger had moeten zijn.’Het uitbetalen van de 41 euro per aandeel aan de resterende aandeelhouders betekent volgens De Vries een kostenpost van slechts ‘een paar miljoen euro’. Anders wordt het in een eventuele ‘misleidingsprocedure’. ‘Het gaat ons meer om de inhoud; de vraag of beleggers destijds zijn misleid’, aldus De Vries. In een dergelijke procedure zou aan alle oorspronkelijke aandeelhouders een hogere prijs per aandeel toegekend kunnen worden. De Vries verwacht dat de Ondernemingskamer binnen twee maanden met een standpunt komt.

Reageer op dit artikel