nieuws

Vastgoedhandelaar Endstra omgekomen bij moordaanslag

Geen categorie

Vastgoedhandelaar Willem Endstra (51) is gisteren neergeschoten in Amsterdam en aan zijn verwondingen bezweken.

Endstra, die afgelopen zondag nog bij Harry Mens in diens programma Business Class optrad, overleed in het ziekenhuis. Endstra werd vlak bij zijn kantoor, Convoy Vastgoed, aan de Apollolaan neergeschoten. Bij de schietpartij is ook een andere persoon lichtgewond geraakt. Deze is met schotwonden opgenomen in het ziekenhuis en verkeert niet in levensgevaar. Volgens Het Parool gaat het om David Denneboom, de zoon van een andere Amsterdamse vastgoedhandelaar Uli Denneboom. De Amsterdamse politie is op zoek naar twee mannen die mogelijk bij de liquidatie waren betrokken. Zij renden weg in de richting van de Beethovenstraat en zijn daar de Breughelstraat ingelopen. Vanaf dat moment ontbreekt ieder spoor. Het tweetal heeft volgens de politie mogelijk enige tijd op een bankje gezeten in de omgeving van de Apollolaan. Omstanders hebben gezien dat er een zwarte Mercedes met de sleutels nog in het contact om de hoek van het plaats van het delict stond. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam verdacht Endstra van het witwassen van crimineel geld. Endstra ontkende zondag bij Harry Mens echter elke betrokkenheid. Alle aantijgingen van de afgelopen veertien jaar hierover waren volgens hem ‘volstrekte lariekoek’. De rechtbank in de hoofdstad concludeerde afgelopen donderdag dat het ‘hoogst onwaarschijnlijk’ is dat een strafrechter Endstra hiervoor zou veroordelen. Endstra werd in de media bekend als ‘bankier van de onderwereld’. Hij zou een belangrijke schakel vormen tussen de boven- en onderwereld en criminelen helpen hun zwarte geld wit te wassen. Omdat hiervoor onvoldoende bewijs was, mocht het OM van de rechtbank in Amsterdam Endstra hiervoor niet vervolgen. De aanklagende instantie mocht van de rechter wel verdergaan met het onderzoek naar de vastgoedmagnaat in de zogenoemde Bouwfondszaak. Justitie verdacht hem in deze zaak van valsheid in geschrifte bij de overdracht van onroerend goed. In maart vorig jaar noemde een aantal informanten van de politie, na de liquidatie op Heineken-ontvoerder Cor van Hout, Endstra als ‘mogelijk volgend slachtoffer’. Het was daarom opvallend dat Endstra zondag op televisie zijn verhaal vertelde. In 2002 plaatste het maandblad Quote een foto van Endstra in gezelschap van Heineken-ontvoerder Willem Holleeder. Endstra was daar toen zeer ongelukkig mee, omdat hij herkenning vreesde, waardoor zijn veiligheid in gevaar zou kunnen komen. De vastgoedhandelaar probeerde toen vergeefs via de rechter het bewuste Quote-nummer uit de verspreiding te houden. De zakenman kwam voor het eerst in 1992 publiekelijk in beeld, toen justitie hem verdacht van het wisselen van geld voor een XTC-bende. De leider van die criminele organisatie kreeg tien jaar cel, maar Endstra hoefde niet voor de rechter te komen. Hij zou Justitie in 1995 ruim 1 miljoen euro hebben betaald om zo een mogelijke strafvervolging te voorkomen. Endstra ontkende dit zondag met klem. Hij benadrukte dat hij zijn eventuele strafvervolging in deze zaak helemaal niet heeft afgekocht. In 2002 kwam Endstra weer in opspraak. Toen verklaarde de crimineel J. Mieremet in een interview in De Telegraaf dat de vastgoedmagnaat de bank van de onderwereld was. Zondag gaf Endstra bij Mens toe dat hij zakelijke problemen met de partner van Mieremet heeft gehad. Recentelijk kwam Endstra opnieuw in het nieuws door twee grote vastgoedtransacties, waarbij hij was betrokken of zou zijn betrokken. Het ging hier om het World Fashion Center in Amsterdam (dat hij op dat moment samen met zijn partner Klaas Hummel bezat) en de verkoop door ING Real Estate van het Kurhaus in Scheveningen. Beide vastgoedobjecten zouden terecht zijn gekomen bij de private Zwitserse vastgoedbeleggingsonderneming Wefora, maar in de markt gingen er geruchten dat Endstra zelf achter de deals zat. In een ingezonden brief aan Vastgoedmarkt, naar aanleiding van de berichtgeving over deze deals in de Nieuwsbrief van Vastgoedmarkt, gaat Endstra op deze berichten in. In het meinummer van Vastgoedmarkt, dat zaterdag verschijnt, is deze brief opgenomen.     

Reageer op dit artikel