nieuws

van gennip: nieuwe aanpak buitenlandse investeringen

Geen categorie

De voortgaande globalisering heeft grote gevolgen voor de internationale investeringsstromen.

Om van de buitenlandse investeringen te kunnen blijven profiteren, kiest Nederland een nieuwe aanpak voor de acquisitie van die investeringen. Kernpunten van die nieuwe aanpak zijn gerichte werving van kennisintensieve activiteiten, benutten van bestaande vestigingen van buitenlandse bedrijven, een sterkere profilering van Nederland in het buitenland en uitbreiding van de landen waar actief wordt geacquireerd. Dit schrijft staatssecretaris Van Gennip in haar brief ‘In actie voor acquisitie’ die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Van Gennip hecht groot belang aan het aantrekken van activiteiten van buitenlandse bedrijven naar Nederland, omdat deze investeringen bijdragen aan economische groei, werkgelegenheid en innovatie. EZ was afgelopen jaar actief betrokken bij 112 projecten voor een bedrag van 506 miljoen euro die gezamenlijk 3.121 directe arbeidsplaatsen op moeten leveren. De belangrijkste investeerders in Nederland komen uit Noord-Amerika, West-Europa en Japan. Recentelijk komen ook investeringen op gang uit opkomende markten als China en India. Om op die ontwikkeling in te spelen opende EZ deze zomer een kantoor in Kanton (Guangdong). In haar brief kondigt de staatssecretaris ook aan binnenkort het eerste acquisitiekantoor in India te openen.

Reageer op dit artikel