nieuws

twee verdachten holleeder-zaak vrij

Geen categorie

Twee verdachten in de Holleeder-zaak zijn maandag door de rechtbank in Haarlem op vrije voeten gesteld.

De overige vijf en de Amsterdamse topcrimineel zelf blijven in voorlopige hechtenis. Dat heeft de rechtbank in Haarlem maandag bepaald. Holleeder en zijn vermoedelijke handlangers worden verdacht van het afpersen van een aantal vastgoedhandelaren. Ook onderzoekt justitie Holleeders betrokkenheid bij liquidaties. De advocaten van alle verdachten vroegen vrijdag tijdens een pro-formazitting om opheffing of schorsing van de voorlopige hechtenis. De rechtbank bepaalde dat het niet langer noodzakelijk is dat de verdachten M.K. en M.G. voor de feiten waarvan zij worden verdacht – en blijven – in voorarrest worden gehouden. K., die te boek staat als de financiële man van Holleeder, werd eind januari samen met Holleeder opgepakt. Afgelopen zomer stelde de rechtbank hem voor enkele weken op vrije voeten, zodat hij de bedrijfsvoering van zijn gokhallen op de Amsterdamse Wallen op orde kon brengen.G. werd in augustus gearresteerd, op verdenking van betrokkenheid bij de afpersing van vastgoedman Kees Houtman. Deze werd vorig jaar november bij zijn villa in Amsterdam-Osdorp doodgeschoten. De broer van G., R.G., werd ook gearresteerd en blijft nog vastzitten. De rechtbank zegt wellicht dinsdag te beslissen over de glazen wand in de EBI in Vught, waarvan advocaat Bram Moszkowicz stelt last te hebben tijdens overleg met zijn cliënt Holleeder. Huisregels van de zwaarbeveiligde EBI schrijven voor dat gedetineerden door een glaswand gescheiden blijven van alle bezoek. Moszkowicz heeft de wand eerder tevergeefs bij de EBI zelf en de kortgedingrechter aangevochten. Hij vroeg de rechtbank in te grijpen onder het motto ‘de tussenwand gaat, of ik’.

Reageer op dit artikel