nieuws

The Ibus Company met EIG in Duitse woningportefeuilles

Geen categorie

The Ibus Company uit Hoofddorp en European Investment Group (EIG) uit Düsseldorf zijn een samenwerking aangegaan voor de levering van 1200 tot 1800 Duitse woningen per jaar.

Hiermee is een investeringsvolume gemoeid van ongeveer 100 miljoen euro per jaar. The Ibus Company zal deze woningportefeuilles in CV’s stoppen, die worden aangeboden aan Nederlandse institutionele partijen en vermogende particulieren. The Ibus Company bestaat twaalf jaar en biedt voornamelijk Amerikaanse en Europese vastgoedmaatschappen aan. Op dit moment heeft het bedrijf 23 fondsen met een fondsvermogen van in totaal ongeveer 500 miljoen euro. Ibus werkt zowel met woning-, kantoren- als retailfondsen. Managing directeur Pepijn Morshuis van The Ibus Company: ‘Wij kijken al vanaf 2000 naar de Duitse woningmarkt. Wat wij zagen is dat het een uiterst gefragmenteerde markt is, dat het aantal goede woningportefeuillemanagers gering is, en dat sprake is van een onevenwichtige verdeling van goede en slechte woningen over het land. Door de, zeker vergeleken met Nederland, lage inkoopprijzen – tegen rond de tien keer de huur terwijl in Nederland het dubbele wordt betaald – wilden we wel naar Duitsland, maar wisten niet hoe. Door onze overeenkomst met EIG kunnen we gebruikmaken van hun lokale marktkennis en dus verantwoord inkopen.’EIG is een betrekkelijke nieuwe vastgoedadviseursonderneming, opgericht door Jan Berghs (ex-FGH Bank, Grouwels Daelmans) en de Duitser Klaus Tiedke. Het bedrijf adviseert institutionele en particuliere beleggers uit Nederland die in Duitsland willen investeren. Het hoofdkantoor staat in Düsseldorf en verder heeft EIG een kantoor in Maastricht. Later dit jaar wordt ook een kantoor in Berlijn geopend. Jan Berghs: ‘Simpel gezegd leveren wij woningpakketten voor Nederlandse beleggers, privaat en institutioneel. Wij zijn meer bemiddelaars en begeleiders van het proces, met name voor partijen die nog niet eerder op de Duitse markt hebben geïnvesteerd. Daarnaast doen wij het beheer, de verkoop, de due diligence en eventueel het uitponden. Dat betekent niet dat we al het assetmanagement ook in eigen beheer doen. We besteden ook activiteiten uit, maar controleren dat tegelijk. Een IVBN-code kennen ze in Duitsland niet. Wij willen echter wel sociaal verantwoord uitponden. Dus zien we toe dat dat ook zo gebeurt.’Voor EIG is de deal met The Ibus Company niet de eerste. Onlangs adviseerde zij ook de particuliere beleggingsmaatschappij Reggeborgh (van de familie Wessels) bij de koop van de Henselmann Tower in hartje Berlijn. Dit object omvat 2200 m2 winkel- en kantoorruimte en 4500 m2 aan woningen en is verworven voor bijna 5 miljoen euro, kosten koper. In het complex zijn onder meer een woondesign-winkel, een internationale dansschool, een artsenpraktijk en diverse kantoorgebruikers gevestigd. Meer informatie in Vastgoedmarkt van oktober 2004, de special Duitsland (interview met EIG), die op 22 oktober verschijnt. Verder in het oktobernummer een interview met Pepijn Morshuis, managing director van The Ibus Company.     

Reageer op dit artikel