nieuws

‘renteaftrek ook voor halal hypotheek’

Geen categorie

De Haagse gemeenteraadsfracties van de VVD en de Islam Democraten willen zo snel mogelijk een wetswijziging waardoor hypotheekrenteaftrek ook mogelijk wordt bij zogeheten ‘halal hypotheken’.

Op die manier kunnen moslims, die van de koran geen rente over een geldlening mogen betalen, toch een eigen huis kopen. Dat meldt de Volkskrant. Halal (verantwoord) bankieren betekent dat de financiële dienstverlening voldoet aan de wetten die de koran stelt. Volgens de islam is rente een onaanvaardbare vorm van vermogensvermeerdering. Daar springt het in Leiden gevestigde Bilaa-Riba, de eerste islamitische financiële instelling in Nederland, op in. Volgens woordvoerster H. Dini is er veel interesse voor een halal hypotheek. ‘We kunnen ze pas verstrekken als we een akkoord hebben met de belastingdienst, maar we hebben al meer dan tweeduizend aanvragen binnen.’ Als dat is gelukt, kan Bilaa-Riba in opdracht van een klant een huis kopen, houdt het een paar dagen in eigen bezit, en verkoopt het daarna met winst (die ongeveer even hoog is als de rente zou zijn) door aan de opdrachtgever. ‘En deze betaalt ons in termijnen terug’, legt Dini uit in de Volkskrant. Die winst zou volgens de VVD en de Islam Democraten aftrekbaar moeten zijn. VVD-raadslid Bart de Liefde: ‘Het is dus niet zo dat moslims lekker geen rente hoeven te betalen, zoals ik al als commentaar heb gekregen. Het is geen gratis geld. En het is voor iedereen die op deze manier zaken wenst te doen.’

Reageer op dit artikel