nieuws

probleem ‘verkrotting’ vinex-woningen overtrokken

Geen categorie

Het risico van verkrotting van nieuwe woningen door het gebruik van duurzame maar – achteraf bezien – kwalitatief slechte materialen valt reuze mee.

Dat zeggen woordvoerders van de Vereniging Eigen Huis (VEH), het Garantie Instituut Woningbouw (GIW) en Bouwend Nederland. Het platform voor duurzaam bouwen Viba Expo zei vorige week dat veel Vinex-woningen van nog geen tien jaar oud ‘verkrotten’. Dat zou komen omdat gebruik is gemaakt van ondeugdelijke duurzame bouwmaterialen. De herstelkosten zouden in de miljarden euro’s belopen. VEH keurt jaarlijks 20.000 woningen, waarvan ongeveer 15.000 nieuwbouwwoningen. De vereniging erkent dat er een probleem is met het hout, maar dat speelde tien tot twintig jaar geleden. Bij dergelijke Vinex-woningen is minder sterk naaldhout in plaats van tropisch hardhout gebruikt. Dat naaldhout rot te snel, maar volgens VEH zijn de woningen verder prima. Verkrotting is echt niet aan de orde, aldus VEH. Dat is volgens Bouwend Nederland vooral een probleem bij woningen die zijngebouwd in de periode 1945-1970. Deze woningen kennen grote achterstanden op het terrein van onderhoud en isolatie. Volgens GIW zijn de problemen met het naaldhout inmiddels verholpen, omdat timmerfabrikanten nieuwe concepten hebben ontwikkeld.

Reageer op dit artikel