nieuws

Premier: Olympische Spelen kunnen naar Vlaanderen

Geen categorie

De Vlaamse premier Somers noemt het haalbaar om de Olympische Spelen van 2016 in Vlaanderen te houden.

Hij heeft dat gisteren gezegd bij de presentatie van een haalbaarheidsstudie. Onderzoekers van Deloitte becijferden het Olympische budget op 4,1 miljard euro. De overheid zou 820 miljoen moeten betalen, maar dat geld zou worden terugverdiend door extra banen en andere effecten. Een gedeelte van de kosten kan worden terugverdiend door vastgoedontwikkelingen, infrastructurele werken en woningprojecten. Het Belgisch Olympisch Comité reageert sceptisch op de kostenraming. Secretaris-generaal De Bondt wijst erop dat de Spelen in Athene twee keer zo duur zijn. ‘Die 4 miljard lijkt een getal dat nog eens goed doorgenomen moet worden’, aldus De Bondt. De volgende Vlaamse regering, die deze zomer aantreedt, moet beslissen over de Vlaamse kandidatuur voor de Olympische Spelen. Premier Somers vindt het ‘een kans die men niet mag laten liggen’. Een eventuele kandidatuur inclusief uitgebreid dossier (bidbook) moet in 2007 bij het Internationaal Olympisch Comite (IOC) binnen zijn. Het IOC beslist in 2009 over de toewijzing. In 1920 heeft België al eens de Spelen georganiseerd, in Antwerpen. Onduidelijk is welke Vlaamse stad zich eventueel kandidaat stelt. Somers noemde Antwerpen, Brussel en Gent als mogelijkheden.

Reageer op dit artikel