nieuws

opname kantoren eu met een derde toegenomen

Geen categorie

Jones Lang LaSalle’s meest recente European Office Property Clock – die de verhuurcycli van de belangrijkste kantorenmarkten in kaart brengt – laat zien dat er in het eerste kwartaal van 2006 in totaal 2,9 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte is opgenomen.

Dit is maar liefst 32 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2005 (2,2 miljoen vierkante meter). Hiermee is het opnamevolume terug op het niveau van het eerste kwartaal van 2000, wat een recordjaar was.De gemiddelde leegstand in Europa is met 0,8 procent gedaald van 9,7 procent (eerste kwartaal 2005) naar 8,9 procent (eerste kwartaal 2006). De Europese huurprijsindex van Jones Lang LaSalle voor tophuren in de kantorensector steeg gedurende het jaar al met 5,5 procent en steeg in het eerste kwartaal nog eens met 1,5 procent. Alle 24 in de index opgenomen steden registreerden een stijgende of stabiele huurgroei gedurende het kwartaal. Londen liet met 10 procent de sterkste stijging zien, gevolgd door Moskou (7,1 procent) en Madrid (4,6 procent). In Londen vond met 17,9 procent ook de hoogste huurstijging op jaarbasis plaats, gevolgd door Moskou (17,2 procent) en Dublin (13,1 procent).Alastair Hughes, Europees CEO van Jones Lang LaSalle, is optimistisch. ‘De aanhoudende economische groei in Europa die de vraag en opname stimuleert, de stijgende netto-opname en de dalende leegstand zijn tekenen dat we uit het dal zijn en dat de tophuren weer aantrekken.’ Volgens de jongste ramingen zal de BBP-groei in de Europese Unie in 2006 uitkomen op 2,2 procent, vergeleken met 1,6 procent in 2005. De groei wordt aangewakkerd door een toenemende buitenlandse en binnenlandse vraag en hogere consumptieve uitgaven.

Reageer op dit artikel