nieuws

nvb: obstakels voor starterswoningen

Geen categorie

Overheden maken het in de praktijk bijna onmogelijk om starterswoningen te bouwen.

Grootste obstakels zijn de opeenstapeling van kwaliteitseisen voor woningen en de grondprijzen waarop gemeenten geen concessies willen. ‘Heel veel van onze leden hebben prachtige starterswoningen in hun plannen opgenomen. Dat zijn dan woningen voor nog geen 150.000 euro. Toch worden ze nauwelijks gebouwd. Dat komt door de stapeling van kwaliteitseisen van het Rijk waar de gemeenten dan nog wat aan toevoegen. Tegelijkertijd willen grondbedrijven geen concessies doen wat de grondprijzen betreft’, vertelt directeur Nico Rietdijk van de vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers NVB in Cobouw.Uit de net gepubliceerde Thermometer Koopwoningen blijkt dat slechts 4 procent van de woningverkopen een echte starterswoning is. De wens voor meer starterswoningen wordt in de visie van de NVB alleen maar met de mond beleden. De suggestie van enkele politieke partijen om starters dan maar te helpen door de hypotheekrenteaftrek voor hogere inkomens af te toppen, werkt averechts. ‘De hogere inkomens zullen dan naar een voor hen goedkopere woningen verhuizen of blijven zitten. Starters worden daardoor nog meer van de markt afgeduwd’, aldus de NVB.

Reageer op dit artikel