nieuws

Nederlandse steden blijven achter in Europa

Geen categorie

Nederlandse steden groeien economisch minder hard vergeleken met de belangrijkste steden in Europa.

De komende vijf jaar bedraagt de groei van de grote steden in Nederland 1 tot 1,5 procent, zo blijkt uit cijfers die het onderzoeks- en adviesbureau Ecorys woensdag heeft gepubliceerd. Utrecht, Den Haag en Rotterdam komen respectievelijk op de 33e, 35e en 38e plaats van de 46 belangrijkste steden in Europa. Amsterdam doet het nog slechter met een 44e plaats. Amsterdam en Rotterdam merken vooral de gevolgen van een tegenvallende markt voor handel, hotels en ICT. Rotterdam profiteert van een opkomende chemische industrie, Amsterdam heeft daar verhoudingsgewijs minder baat bij. Ten opzichte van Rotterdam en Amsterdam scoren Den Haag en Utrecht relatief beter in de toeristisch-recreatieve sector en in de zakelijke dienstverlening.De groei van de grote steden in Nederland moet de komende jaren vooral komen van de chemische industrie en de zakelijke en financiële dienstverlening. Hoewel de Nederlandse steden het in deze sectoren niet slecht doen, scoren ze per saldo niet beter dan hun Europese concurrenten, aldus Ecorys. De economische toekomstverwachtingen van de Oost-Europese steden Moskou, Praag, Warschau en Boedapest zijn erg gunstig met groeipercentages van respectievelijk 6,4 procent, 5,7 procent, 4,4 procent en 4,0 procent. Deze Europese koplopers profiteren van de recente toetreding tot de Europese Unie, de uitbreiding en verplaatsing van bedrijfsonderdelen uit West-Europa naar deze landen en het stijgende opleidingsniveau van de bevolking. Bovendien mogen ze zich verheugen in een toenemende interesse van vastgoedinvesteerders. Goed scorende steden bevinden zich behalve in Oost-Europa ook in Scandinavië (Helsinki, Oslo en Stockholm), Ierland (Dublin), Engeland (Londen, Manchester, Birmingham) en Zuid-Europa (Athene, Barcelona en Madrid). Opvallend somber zijn de economische groeiverwachtingen voor veel steden in Duitsland (Berlijn, Leipzig, Düsseldorf en Keulen) en Frankrijk (Lille, Straatsburg, Bordeaux en Genève).

Reageer op dit artikel