nieuws

Nederland minder aantrekkelijk voor distributiecentra

Geen categorie

Nederland is vorig jaar gezakt van de tweede naar de vierde plaats op de Europese ranglijst van beste vestigingsplaatsen voor distributiecentra.

Dat blijkt uit het onderzoek European Distribution Report van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield Healey & Baker.De verslechterde positie van Nederland komt door de hoge arbeidskosten, de ondergeschikte rol die vervoer per spoor speelt en de beperkte voorraad nieuwe gebouwen en grond om op te bouwen. De vraag naar moderne gebouwen houdt aan, maar het aanbod van verouderde gebouwen neemt enorm toe. Nederland speelt wel nog altijd een voorname rol in de Europese distributie- en logistieke sector. Amsterdam Airport staat op de derde plaats van belangrijke Europese luchthavens voor cargo. In vergelijking met 2001 is het volume in 2002 gegroeid met 4,8 procent naar 1,23 miljoen ton. De haven van Rotterdam is de grootste van Europa met een cargo-overslag van 322 miljoen ton (groei 5,9 procent). In het onderzoek werden 42 locaties in vijftien landen onderzocht op basis van vijftien factoren die een rol spelen bij de keuze voor een locatie voor een distributiecentrum. België behoudt de eerste plaats op de ranglijst en scoort goed door de gunstige huurprijzen, de geografische ligging en de goede verbindingsmogelijkheden met de rest van Europa.Frankrijk steeg in 2003 twee plaatsen en verdrong daarmee Nederland van de tweede plaats. De belangrijkste redenen hiervoor zijn het wegennet, de gunstige huurprijzen en goede verbindingen. Duitsland blijft op nummer drie staan dankzij de goede lucht-en spoorverbindingen. De grootste klimmer is Spanje dat drie plaatsen stijgt en twaalfde wordt, een vooruitgang die het land voornamelijk dankt aan zijn verbeterde transportmogelijkheden.

Reageer op dit artikel