nieuws

miljoenenwinst bij doorverkoop veilingwoningen

Geen categorie

Ruim 85 procent van de woningen die via een zogenaamde executieveiling in het openbaar worden verkocht, is binnen enkele maanden met een forse winst doorverkocht.

Dit blijkt uit een onderzoek van Woningmarktcijfers.nl op basis van data van het Kadaster. In de maanden september tot en met november 2005 werden 240 woningen door financiële problemen van de huiseigenaar geveild. De gemiddelde opbrengst van deze woningen bedroeg 128.600 euro. Hiervan werden er 208 (86 procent) binnen tien maanden doorverkocht voor gemiddeld 152.200 euro. De meeropbrengst van 23.600 euro verdween in zakken van handelaren of ging naar de banken die de woningen op de veiling hebben ingekocht. De periode tussen executieveiling en doorverkoop bedroeg gemiddeld vier maanden. In 2005 werden in totaal ruim 1.900 woningen op deze manier verkocht. De winst na doorverkoop bedroeg tientallen miljoenen euro’s. Volgens de onderzoekers van Woningmarktcijfers.nl zijn banken niet allemaal even actief om het verlies van de huizenbezitter/schuldenaar te beperken. Vooral bij hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) laten deze op een veiling verstek gaan door niet actief mee te bieden en in te kopen. Het Waarborgfonds Eigen Woningen (belast met uitvoering van de Nationale Hypotheekgarantie) laat hierdoor miljoenen euro’s aan opbrengsten schieten. De kans is groot dat de huiseigenaar daardoor met extra schuld blijft zitten, aldus de analisten.

Reageer op dit artikel