nieuws

kpmg: nederland goedkoper vestigingsland

Geen categorie

Nederland is de afgelopen twee jaar een goedkopere vestigingsplaats voor bedrijven geworden.

Bovendien is de concurrentiepositie van Nederland in vergelijking met 2004 aanzienlijk verbeterd. Een en ander blijkt uit het gisteren verschenen tweejaarlijkse onderzoek van het advies- en accountantskantoor KPMG. Met een kostenvoordeel van 4,4 procent boven de Verenigde Staten scoren Nederland en Frankrijk het best. Japan en Duitsland zijn de duurste van de onderzochte landen. Singapore kwam als goedkoopste vestigingsland uit de bus. Wel zijn de verschillen in vestigingskosten tussen de onderzochte landen kleiner geworden.KPMG onderzocht de bedrijfskosten in de Verenigde Staten, Japan, Canada, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Duitsland, Nederland en Singapore. De onderzoekers keken zowel naar de oprichtingskosten van een onderneming als naar die over een periode van tien jaar. Het betrof uitgaven aan onder meer energie, transport en telecommunicatie. De loonkosten blijven de belangrijkste kostenpost.

Reageer op dit artikel