nieuws

Kosten bouwvergunning stijgen met eenderde

Geen categorie

De kosten voor een bouwvergunning in Amsterdam-Zeeburg zijn met maar liefst 412 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar.

Inwoners van de deelgemeente moeten voor een vergunning voor de bouw van een nieuwbouwhuis van bijvoorbeeld 130.000 euro, 10.335 euro aan leges betalen. Op de tweede plaats komt Heerlen, waar de bouwleges met 139 procent zijn gestegen. Daarna volgt het Westland met 59,8 procent. Twee gemeenten hebben kans gezien de tarieven te verlagen: Moerdijk (-1,1 procent) en Zwijndrecht (-0,4 procent). In Den Helder berekent de gemeente 1950 euro voor een bouwvergunning. Landelijk zijn de bouwleges met gemiddeld 37 procent gestegen.Dat blijkt uit een steekproef van de Vereniging Eigen Huis (VEH) onder twintig kleine en grote gemeenten. De legeskosten voor een dakkapel van 10.000 euro en een aanbouw van 45.500 euro laten eveneens stijgingen zien van boven de 30 procent.Vorig jaar bleek uit onderzoek in dezelfde gemeenten al dat ze zeer diverse prijzen hanteren en er een wirwar is van berekeningsmethoden voor deze legeskosten. Ondanks dat de VEH dit kenbaar heeft gemaakt aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken en de minister een modelregeling beloofde te laten ontwikkelen voor meer uniformiteit, is er niets veranderd, aldus de VEH.Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wordt in het najaar een voorstel voor een uniform rekenmodel door het ministerie van Binnenlandse Zaken gepresenteerd. Het rekenmodel moet ervoor zorgen dat de prijzen dichter bij elkaar komen te liggen.

Reageer op dit artikel