nieuws

Justitie wil vastgoedbelegger Willem Endstra toch vervolgen

Geen categorie

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam wil de private vastgoedbelegger – en handelaar Willem Endstra vervolgen voor heling en valsheid in geschrifte.

Endstra heeft, aldus het ANP, bezwaar gemaakt tegen deze aankondiging en wil in verband hiermee verder niet op de zaak ingaan. Endstra is in de afgelopen jaren herhaaldelijk met de onderwereld in verband gebracht. Zijn vastgoedimperium zou vooral gebruikt worden om crimineel geld wit te wassen. Zo zei topcrimineel J. Mieremet in 2002 in een interview in De Telegraaf dat Endstra al jaren optreedt als bank van de onderwereld. Tegenover Vastgoedmarkt heeft Endstra nog onlangs in een ingezonden brief (die in het komende nummer van VGM zal worden afgedrukt) bezwaar aangetekend tegen deze aantijgingen. De naam van Endstra dook, aldus het ANP, vaker op in dubieuze zaken. Zo werd de vastgoedhandelaar er in 1992 van verdacht dat hij geld wisselde voor een XTC-bende. De leider van de bende kreeg tien jaar cel, maar Endstra hoefde niet voor de rechter te komen. Hij betaalde justitie in 1995 ruim 1 miljoen euro en kocht zo strafvervolging af. Willem Endstra wordt ook in verband gebracht met de inmiddels spraakmakende verkoop van het Kurhaus, twee maanden geleden, door ING Real Estate. Volgens ING Real Estate is het Kurhaus voor 46 miljoen euro verkocht aan de private Zwitserse vastgoedbeleggingsonderneming Wefora. Maar ingewijden beweren, dat Endstra achter de bv-constructie zit, die achter Wefora opereert. ING Real Estate is inmiddels, naar aanleiding van mediapublicaties, een onderzoek gestart naar deze beweringen.     

Reageer op dit artikel