nieuws

JLL: opname kantoren Europa weer op niveau 2001

Geen categorie

In het tweede kwartaal van 2006 is in Europa voor in totaal 3 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte opgenomen.

Dat is het hoogste kwartaalvolume sinds 2001. Op jaarbasis bedraagt de groei van tophuren in de kantorensector 6,7 procent, de sterkste toename sinds het derde kwartaal van 2001. Dat meldt Jones Lang LaSalle in zijn European Office Property Clock. Dit onderzoek geeft de huurcyclus weer van de belangrijke kantoormarkten in Europa.

De totale vraag in het eerste halfjaar van 2006 kwam uit op 6 miljoen vierkante meter, een toename van 24 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2005. De gemiddelde leegstand in Europa is met 0,2 procentpunt gedaald van 8,9 in het eerste kwartaal naar 8,7 procent in het tweede kwartaal. De trage afname in leegstand wordt veroorzaakt door toegenomen ontwikkelingsactiviteiten die eerder zijn begonnen dan in de voorgaande cycli.De huurprijsindex van Jones Lang LaSalle voor tophuren in de kantorensector steeg over het jaar met 6,7 procent en in het tweede kwartaal met 2,5 procent.

Alle 24 in de index opgenomen steden meldden stijgende of stabiele huren gedurende het kwartaal. Door de grote vraag was op jaarbasis een opvallende stijging te zien in Londen (25 procent), Dublin (15,5 procent) en Madrid (15,1 procent). Met 41,2 procent vond in Moskou de hoogste huurprijsstijging plaats in de onlangs geïntroduceerde submarkt Kremlin, die nu wordt gezien als topmarkt.

Jones Lang LaSalle verwacht verder een groeiende Europese vastgoedmarkt door de brede en aanhoudende Europese economische groei en het gestegen ondernemersvertrouwen. Zowel voor de korte als middellange termijn verwacht JLL een aanhoudende groei van de netto-opname.

Reageer op dit artikel