nieuws

herontwikkeling oude gebouwen in stad wordt trend

Geen categorie

De herontwikkeling van oude kazernes, scholen en kantoorpanden in steden tot wooncomplexen zal een grote vlucht nemen.

Dat voorspelde BAM Vastgoed tijdens een forum op de Provada over de transformatie van waardevolle gebouwen. Veel gemeenten hebben dergelijke plannen opgenomen in de nieuwe collegeakkoorden. Bovendien is de ruimte in steden beperkt en zijn de meeste vinexlocaties uitontwikkeld. ‘Er zijn echter genoeg haken en ogen’, vertelde Marc van Rooij, vastgoedontwikkelaar bij BAM. ‘Herontwikkeling van deze gebouwen is vaak duurder dan nieuwbouw. Ook de aankoopwaarde ligt vaak hoger dan de boekwaarde. Bij monumentale gebouwen gelden bovendien bouwbeperkingen. Om je investering er minstens uit te krijgen en een goed rendement te halen, moet je altijd extra woningen eromheen ontwikkelen, of het gebouw vergroten’, aldus Van Rooij. Als voorbeeld noemt hij het project Velperparc op het Akzo-terrein in Arnhem. BAM Vastgoed transformeerde daar, met Klaassen Vastgoedontwikkeling uit Arnhem, een oud kantoorpand van Akzo tot een complex met 69 appartementen. Om de financiering rond te krijgen, bouwt BAM 70 extra woningen rondom het complex. Ook verkocht de combinatie een tweede kantoor op het Akzo-terrein aan Cocon Vastgoedmanagement uit Amsterdam. Cocon ontwikkelt daar een bedrijfsverzamelgebouw. Een ander aansprekend voorbeeld is de herontwikkeling van een voormalige ijzergieterij in Ulft, gemeente Oude IJsselstreek. Klaassen en andere partijen bouwen dit industriële erfgoed om tot 300 woningen met een gemeentehuis, museum en cultuurhuis. Arnhem is zo enthousiast over Velperparc dat ze nu ontwikkelaars zoekt voor de Saksen-Weimarkazerne. Nijmegen is hetzelfde van plan met een kazerne op het Limosterrein. Overigens heeft BAM Vastgoed het oude Bronovoziekenhuis aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag omgebouwd tot een appartementencomplex met 56 woningen. En in het Loydkwartier in Rotterdam ontwikkelt BAM 109 appartementen en 1.850 m2 commerciële ruimte in het monumentale pakhuis Sint Jobsveem.

Reageer op dit artikel