nieuws

Grote vier gematigd positief over het grotestedenbeleid

Geen categorie

De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht (G4) zijn gematigd positief over het grotestedenbeleid (GSB) voor de jaren 2005 tot en met 2009.

Dat maakte de gemeente Amsterdam vrijdag namens de vier bekend. De steden, het kabinet en 26 middelgrote steden ondertekenen dinsdag 27 april de nota Samenwerken aan de krachtige stad. Daarmee bezegelen de verschillende partijen hun afspraken over onder andere veiligheid, inburgering en stedelijke vernieuwing. De G4 zijn tevreden met de zekerheid van financiering voor vijf jaar. In totaal mogen de vier steden zo’n 2 miljard euro in vijf jaar tijd uitgeven aan benodigde maatregelen. Verder zijn ze positief over de vereenvoudigingen die zijn aangebracht in het GSB-stelsel. Er komen in plaats van een groot aantal kleine geldstromen, drie brede doeluitkeringen. Dat geeft de steden meer vrijheid bij de bestedingen van het GSB-budget. De steden zijn niet tevreden over de grootte van het budget voor de aanpak van veiligheidsproblemen in de steden. Verder maken de grote vier bezwaar tegen de bezuiniging van 100 miljoen euro op het onderwijsachterstandsbeleid. De vier blijven met minister Verdonk in onderhandeling over het nieuwe stelsel voor inburgering dat de minister voorbereidt. Effectieve inburgering vereist nauwe betrokkenheid van de gemeenten, menen de vier.

Reageer op dit artikel