nieuws

Groeiend aantal huisbezitters heeft betalingsachterstand

Geen categorie

Het aantal huisbezitters met achterstallige hypotheekbetalingen is in het eerste kwartaal van dit jaar met 56 procent gestegen naar 323.

In dezelfde periode vorig jaar kampten 207 huishoudens met dat probleem. Dat blijkt uit gegevens van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Over heel 2003 registreerde het fonds 1246 huisbezitters met betalingsachterstanden tegen 956 in 2002. Het gaat dan om achterstanden van vier maanden of meer. Het waarborgfonds verstrekt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Met zo’n garantie verzekert een huisbezitter er zich van dat bij een gedwongen verkoop een eventuele restschuld bij de bank wordt betaald. De kwartaalcijfers laten ook een stijging zien van het aantal gedwongen verkopen met verlies. Dat waren er 55, vijftien meer dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. Directeur K. Schiffer van het waarborgfonds verwacht voor heel 2004 250 gedwongen verkopen met verlies. In 2003 stond de teller stil bij 178; ruim tweemaal zo veel als in 2002. De oorzaken van de betalingsproblemen en de gedwongen verkopen zijn echtscheiding, werkloosheid en wanbetaling. Het gemiddelde bedrag dat bij verliezen wordt uitgekeerd is 29.700 euro.In het eerste kwartaal van 2004 sloten 18.362 huishoudens een hypotheek af met een hypotheekgarantie. Dat is bijna de helft meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Schiffer verwacht er dit jaar in totaal ongeveer 80.000 te verstrekken. Vorig jaar waren dat er 73.889 tegen 51.550 in 2002.    

Reageer op dit artikel