nieuws

gemeenten vaak te laat met bouwvergunningen

Geen categorie

Gemeenten zijn vaak te laat met het afhandelen van aanvragen voor een bouwvergunning.

Dat stelt werkgeversorganisatie VNO-NCW op basis van een donderdag gepubliceerd onderzoek in het opinieblad Forum van VNO-NCW onder 114 bedrijven die een bouwvergunning nodig hadden. ‘In principe moeten gemeenten binnen dertien weken na het indienen van een bouwaanvraag een besluit hebben genomen, maar die termijn wordt in de helft van de gevallen niet gehaald’, stelt VNO-NCW. ‘Een gemeente heeft de mogelijkheid deze termijn met nog eens dertien weken te verlengen, maar dan nog is er in een kwart van de gevallen geen besluit genomen.’ De gemeenten overtreden in deze gevallen volgens de ondernemersorganisatie de wet.De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) noemt de conclusies van VNO-NCW te kort door de bocht. Volgens een woordvoerster kan een aanvrager gewoon gaan bouwen, zodra deze niet binnen de gestelde termijnen een reactie heeft gekregen. ‘Tenzij voor de bouwvergunning een vrijstelling op een bestemmingsplan nodig is. Maar als dat zo is, wordt dat al binnen twee weken gemeld in de ontvangstbevestiging van de aanvraag.’

Reageer op dit artikel