nieuws

gemeente levert fors in door ozb-korting

Geen categorie

De gedeeltelijke afschaffing van de onroerendzaakbelasting (OZB) voelen de gemeenten dit jaar fors in hun portemonnee.

Ze ontvangen 8,9 procent minder uit gemeentelijke heffingen dan vorig jaar, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgerekend. Gemeenten worden gecompenseerd voor de inkomstendaling door een extra rijksbijdrage uit het Gemeentefonds. Ze verwachten dit jaar ruim 12,8 miljard euro daaruit te ontvangen, bijna 1,2 miljard meer dan in 2005. Bovendien groeien de OZB-inkomsten voor eigenaren. Maar per saldo zakt de OZB-opbrengst met ruim 800 miljoen euro: de afschaffing van de belasting voor het ‘gebruikersdeel’ dat huizenbezitters en huurders betalen, scheelt bijna 900 miljoen euro, de OZB voor eigenaren stijgt bijna 100 miljoen.

Reageer op dit artikel