nieuws

fijnstofprobleem in nederland wordt overschat

Geen categorie

Het fijnstofprobleem in Nederland is minder groot dan tot nu toe werd gedacht.

Nieuwe meetresultaten tonen aan dat de lucht 10 tot 15 procent schoner is dan enkele jaren geleden op grond van de cijfers werd gesteld. Dat zei directeur Klaas van Egmond van het Milieu en Natuur Planbureau (MNP) bij de presentatie van de Milieubalans 2006 volgens Cobouw. Hij verwacht dat de fijnstofproblemen in Nederland al in 2015 kunnen zijn opgelost. Door de invoering van de Europese normen voor fijn stof (in 2005), is Europa zelf ook beter naar het probleem gaan kijken. Door deze extra focus is de luchtkwaliteit met nauwkeuriger apparatuur gemeten. Die waarden zijn volgens Van Egmond ‘iets gunstiger dan eerder werd becijferd’. Maatregelen zoals de stimulering van roetfilters voor dieselauto’s blijven ondanks de bijstelling nodig. In steden en rond de rijkswegen is vervuiling van de lucht immers nog altijd te groot. Omdat Nederland de strenge EU-eisen voor schone lucht heeft gekoppeld aan het ruimtelijk beleid, blokkeert het fijnstofprobleem sinds vorig jaar de aanleg van nieuwe wegen, woonwijken en bedrijventerreinen.

Reageer op dit artikel