nieuws

familie endstra legt beslag op bezit paarlberg

Geen categorie

De nabestaanden van de in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra hebben beslag laten leggen op het kasteel en de Nederlandse bankrekeningen van zakenman Jan-Dirk Paarlberg.

Dat meldt het weekblad Vrij Nederland vrijdag. De advocaat van de nabestaanden van Endstra, Hans Koets, bevestigt dit in een reactie. De raadsman van Paarlberg, Gabriël Meijers, wilde vrijdag niet op deze kwestie ingaan. Justitie verdenkt Paarlberg van het witwassen van crimineel geld, fraude en deelname aan de vermeende afpersorganisatie van topcrimineel Willem Holleeder. De zakenman zou miljoenen afgeperste euro’s van ‘slachtoffer’ Endstra naar ‘afperser’ Holleeder hebben gesluisd. De nabestaanden – de broer, twee zussen en de vijf kinderen van Endstra – zeggen een vordering van 22 miljoen euro te hebben op Paarlberg. Dat is het bedrag waarvoor hun vader zou zijn afgeperst, inclusief rente en kosten, stellen ze. Het afgeperste bedrag van 17 miljoen euro, waar het volgens de nabestaanden om gaat, heeft Endstra in 2003 in delen betaald aan Paarlberg. Justitie en de Endstra-nabestaanden menen dat dit onder dwang is gebeurd en dat de onderliggende titels voor de betalingen verzonnen zijn. Het klopt dat het gaat om bedragen die zijn overgemaakt naar Paarlbergs buitenlandse vennootschappen Ballados en Xenia, en naar een Zwitserse nummerrekening die op naam van de zakenman staat, vertelt Koets. Paarlberg heeft zijn betrokkenheid bij de afpersing van Endstra altijd ontkend. De zakenman zei in verhoren met de politie dat de genoemde transacties geld betroffen dat Endstra nog aan hem schuldig was. De Belastingdienst heeft inmiddels een claim van ruim 40 miljoen euro bij Paarlberg neergelegd, liet advocaat Meijers eerder weten. De zakenman zou de fiscus nog moeten betalen voor zaken die hij met Endstra heeft gedaan.

Reageer op dit artikel