nieuws

eurocastle koopt voor 2 miljard duits vastgoed

Geen categorie

Het in Amsterdam genoteerde vastgoedfonds Eurocastle koopt van Deutsche Bank voor meer dan 2 miljard euro.

Het gaat om 61 commerciële vastgoedobjecten, hoofdzakelijk in en rond vijf grote Duitse steden. Het vastgoed is afkomstig van het open-end fonds DB Grundbesitz Invest. De aankoop van de 840.000 m2 omvattende portefeuille hing al langer in de lucht. De verkoop van kantoorgebouwen in en rond Berlijn, München, Hamburg, Düsseldorf en Frankfurt levert de investeerders in DB Grundbesitz Invest een boekwinst op van 200 miljoen euro. De leegstand in de portefeuille bedraagt 17 procent. De huurcontracten hebben een gemiddelde duur van vijf jaar. De portefeuille is gekocht op een netto aanvangsrendement van 5,6 procent. De transactie wordt waarschijnlijk eind maart afgerond. De aankoop wordt voor driekwart met vreemd vermogen gefinancierd. Door de overname van deze portefeuille en de eerder aangegane verplichtingen groeit de in Duitsland gelegen portefeuille van Eurocastle naar een omvang van 5,5 miljard euro en 2,5 miljoen vierkante meter. Naar huurinkomsten gemeten bestaat de portefeuille voor 59 procent uit kantoren, 17 procent retail en overig commercieel vastgoed. Eurocastle wordt door de Amerikaanse Fortress Investment Group gemanaged. Fortress is ook grootaandeelhouder in Eurocastle. Het fonds is op het Britse Kanaaleiland Guernsey geregistreerd.Vorig jaar december bevroor Deutsche Bank de bezittingen van Grundbesitz om te voorkomen dat investeerders hun geld terugtrokken. Deutsche Bank deed dit omdat het vastgoedfonds, dat toen een portefeuille had van zes miljard euro, was overgewaardeerd. De bevriezing vormde de directe aanleiding voor een ware paniek rond de Duitse open-end fondsen die maandenlang zou aanhouden.

Reageer op dit artikel