nieuws

‘dubieuze aankoop landbouwgrond schiphol’

Geen categorie

Luchthaven Schiphol heeft vlak voor de invoering van een antispeculatiewet in 1999 landbouwgrond gekocht.

Dat schreef de Volkskrant afgelopen zaterdag. De aankoop door de luchthaven was de aanleiding voor een onderzoek door accountantskantoor KPMG. Dat zou blijken uit stukken van het Kadaster, de gemeente Haarlemmermeer en ‘gesprekken met betrokkenen’. De luchthaven zou in februari 1999 voor 16 miljoen euro 60 hectare bouwgrond hebben gekocht. Een dag na die transactie kondigde de gemeente Haarlemmermeer een in het geheim voorbereide antispeculatiewet af. Grondspeculatie is het kopen van grond in de verwachting dat de waarde van die grond in de toekomst zal stijgen. Op het betreffende stuk moet de Werkstad A4 komen. Dit is een terrein voor logistieke bedrijven. Schiphol zou meedelen in de winst die de ontwikkeling van het gebied oplevert. Het gaat daarbij om ‘vele tientallen miljoenen euro’s’. Accountants van KPMG hebben op verzoek van de gemeente Haarlemmermeer het uitlekken van de antispeculatiemaatregel onderzocht. De uitkomst van dat onderzoek is geheim gebleven. De gemeenteraadsfracties van PvdA en Leefbaar Haarlemmermeer hebben aangedrongen op openbaarmaking van het onderzoek. Tijdens de vergadering in de Tweede Kamer afgelopen week over de vastgoedbelangen van Schiphol weigerde minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD) onderzoek te laten doen naar deze belangen. Het is nog niet bekend of het KPMG-rapport openbaar wordt gemaakt.

Reageer op dit artikel