nieuws

dtz: vastgoedmarkten duidelijk in beweging

Geen categorie

Er zit weer beweging in de vastgoedmarkten.

Gebruikers van zowel kantoor- als bedrijfsruimte zijn positiever over de toekomst en ze zijn weer vaker op zoek naar passende huisvesting dan een half jaar geleden. Het aantal aangeboden vierkante meters is mede hierdoor niet veel toegenomen. Op de bedrijfsruimtemarkt is een duidelijke tweedeling ontstaan tussen de vraag naar oudere en nieuwe(re) ruimten. Dit blijkt uit de nationale en regionale factsheets over het eerste halfjaar van 2006 van makelaars- en adviesorganisatie DTZ Zadelhoff, die volgende week zullen verschijnen. De 34 factsheets zijn gebundeld in het rapport Nederland compleet. De opname van kantoorruimte kwam in de eerste helft van 2006 uit op ruim 900.000 m2, krap 4 procent meer vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar. Doordat de vraag naar kantoren nog altijd voor een omvangrijk deel niet gepaard gaat met echte uitbreiding van het gebruikte vloeroppervlak, is het aanbod aan kantoorruimte licht toegenomen tot 6,5 miljoen vierkante meter (+4,4 procent). DTZ Zadelhoff verwacht echter dat dit de komende zes tot twaalf maanden zal veranderen: de vraag wordt meer en meer ingegeven door groei en behoefte aan uitbreiding en steeds minder door vervanging en/of concentratie. Mede op basis hiervan verwacht DTZ Zadelhoff voor heel 2006 een opname van rond de 1,9 miljoen vierkante meter. De ‘voorraad in gebruik’ is wat gedaald de laatste zes maanden en bedraagt medio 2006 ongeveer 36,7 miljoen vierkante meter (-0,8 procent).De opname van bedrijfsruimte is in de eerste zes maanden van 2006 uitgekomen op 1,1 miljoen vierkante meter. Voor de tweede helft verwacht DTZ een wat hogere geëffectueerde vraag, waardoor de opnameprognose voor heel 2006 uitkomt op 2,5 miljoen vierkante meter. Dit is wat lager dan in 2005, maar toen werd een substantieel deel van de opname bepaald door (zeer) grootschalige transacties in onder andere de verpakkingsindustrie en de logistieke sector.Het aanbod van bedrijfsruimte is door de relatief hoge opname nagenoeg gelijk gebleven, vergeleken met ultimo 2005 en bedraagt nog steeds 8,3 miljoen vierkante meter.

Reageer op dit artikel