nieuws

Direct Nederlands vastgoedbezit in buitenland stijgt met 6 procent

Geen categorie

De directe buitenlandse vastgoedinvesteringen van Nederlandse professionele beleggers zijn in de periode van medio augustus 2003 tot medio augustus dit jaar met bijna 6 procent gestegen tot 18,8 miljard euro.

De indirecte buitenlandse vastgoedinvesteringen namen van eind 2002 tot eind 2003 toe met ongeveer 11 procent tot 20 miljard euro. Directe en indirecte belangen samen, ongeveer 39 miljard euro, maken ruwweg zo’n 45 procent uit van alle vastgoedbeleggingen door Nederlandse professionele partijen. Een en ander blijkt uit door Vastgoedmarkt ingezamelde en bijgehouden gegevens. Sinds 1974, toen de buitenlandse expansie begon, volgt de onderzoeksafdeling van Vastgoedmarkt de bewegingen van deze beleggers op de voet. Wat de directe beleggingen betreft, werd er het afgelopen jaar voor ongeveer 1,5 miljard euro aangekocht. Verkocht werd voor 600 miljoen euro, tegen 750 miljoen euro in de voorgaande twaalf maanden (medio 2002 tot medio 2003). Verder waren er per saldo positieve herwaarderingen ad 300 miljoen euro en aanzienlijk lagere negatieve valutaverschillen ad 250 miljoen euro. Licht positieve herwaarderingen waren er in Noord-Amerika, Frankrijk, het Iberisch Schiereiland, Italië, Groot-Brittannië, Azië, de Pacific en Australië. Kleine negatieve herwaarderingen vonden plaats in een enkele regio in Noord-Europa, de Oekraïne en Duitsland. België bleef vrijwel neutraal. Aan het valutafront was de Amerikaanse dollar in de min (maar veel minder dan in de vorige periode) evenals de Aziatische valuta’s. Positief daarentegen waren het Britse pond en de Australische dollar. Van de nieuwe investeringen van 1,5 miljard euro ging ongeveer 30 procent naar Noord-Amerika, bijna 55 procent naar Europa (buiten Nederland) en de rest naar Azië/Australië. Sterkste groei vond plaats in Midden-Europa (vooral Oostenrijk, waar Rodamco Europe een grote acquisitie pleegde) en in Australië (waar vooral ING Real Estate actief is). De meeste verkopen vonden plaats in Duitsland (onder andere VastNed Retail) en in Spanje en Frankrijk. Een van de belangrijkste gebeurtenissen was de overname van Rodamco Asia door ING Real Estate. Het is de bedoeling van ING RE om de totale Aziatische portefeuille van de twee partijen (ongeveer 1 miljard euro) te verdrievoudigen. Daarbij moet er wel van worden uitgegaan dat het overgrote deel waarschijnlijk bij niet-Nederlandse beleggers zal worden geplaatst. Een meer gedetailleerd overzicht van de cijfers staat in het augustusnummer van Vastgoedmarkt dat vandaag verschijnt.     

Reageer op dit artikel