nieuws

dekker wil periodieke inkomenstoets huurders

Geen categorie

Huurders van een goedkope woning met een redelijk tot goed salaris, kunnen een periodieke inkomenstoets tegemoet zien.

Op die manier wil minister Dekker (Volkshuisvesting) het verschijnsel scheefgroei bestrijden. Dekker zei gisteren in het televisieprogramma Business Class deze huurders iedere vijf jaar op inkomsten te willen controleren. Voorwaarde is wel dat er voldoende aanbod is aan duurdere huurwoningen. Voor het eerst zal dat in 2008 worden gemeten. Momenteel wordt alleen naar het inkomen van huurders gekeken als zij een nieuwe woning betrekken. Gaan zij later goed verdienen, dan betalen ze relatief te weinig huur, stelt Dekker.Scheefgroei is vooral een probleem in Amsterdam, waar 70 procent van het woningbestand tot de categorie sociale huurwoningen behoort, terwijl eigenlijk maar 48 procent van de inwoners voor die groep in aanmerking komt.De PvdA zal zich tegen het plan van Dekker keren. Volgens het Tweede Kamerlid Depla zal een periodieke inkomenstoets de segregatie in de wijken in de grote steden bevorderen. Door de maatregel worden beter verdienende huurders gestimuleerd naar de duurdere wijken te verhuizen.Verder vindt de PvdA het onjuist dat Dekker voor de Amsterdamse situatie een landelijke maatregel treft. Ze kan zich beter inspannen door de illegale onderverhuur in de hoofdstad aan te pakken, aldus de sociaaldemocraat.

Reageer op dit artikel