nieuws

c&w: recordjaar voor vastgoedbeleggingen eu

Geen categorie

Cushman & Wakefield verwacht dat het jaar 2006 een recordjaar gaat worden voor beleggingen in Europees commercieel vastgoed.

Het Europees vastgoedbeleggingsvolume bedroeg in het eerste halfjaar van 2006 bijna 87 miljard euro. Het totaal in vastgoed belegde volume ligt daarmee 27 procent hoger dan in het eerste halfjaar van 2005. Hoewel 2005 op het gebied van vastgoedbeleggingen als een recordjaar wordt beschouwd, verwacht Cushman & Wakefield dat dit jaar opnieuw een record wordt gebroken in Europa.Hajo Frieman, hoofd Research van Cushman & Wakefield in Amsterdam: ‘We verwachten voor dit jaar een volume van in totaal ruim 165 miljard euro, een stijging van ongeveer 10 procent in vergelijking met 2005. Het aandeel binnen Europa van het Verenigd Koninkrijk zakt daarbij van 50 procent naar 40 procent. Duitsland, Frankrijk en een aantal opkomende markten vullen dit gat op.’ Grote panden en portefeuilledeals blijven een belangrijke aanjager van de markt, aldus Frieman. ‘Met een aantal grote transacties die in het begin van het derde kwartaal gaande zijn of al zijn afgerond, zal deze trend dit jaar zeker doorzetten. Het aantal bieders is nu weliswaar vaak lager dan een halfjaar geleden, maar de vraag en de prijs blijven onverminderd hoog. Het is het gebrek aan aanbod dat het beleggingsvolume tegenhoudt van nog hogere records en niet een gebrek aan vraag. Het blijft een zeer competitieve markt.’ Volgens C&W vinden de meeste beleggingsactiviteiten plaats op de Europese kantorenmarkt met iets meer dan 50 procent van de beleggingstransacties. Dit was in 2005 nog 48 procent. Het aandeel van de retailmarkt binnen de Europese beleggingen is van 29 naar 28 procent marginaal gedaald in vergelijking met 2005. Frieman: ‘Er bestaat bij beleggers toenemende interesse voor opkomende markten. Vooral in Rusland zien we een sterke groei van het beleggingsvolume. Vorig jaar werd er nog voor 1,2 miljard euro belegd in commercieel vastgoed, terwijl we voor dit jaar een volume verwachten van ruim 3 miljard euro. Ook Turkije, Slowakije, Tsjechië, Bulgarije en Roemenië hebben tot nu toe een sterke groei laten zien. De grootste groei is echter te zien in Duitsland waar het beleggingsvolume in het eerste halfjaar al 61 procent hoger ligt dan het volume voor heel 2005. Bij voortzetting van deze trend ligt Duitsland niet alleen voor op de rest van het vasteland van Europa, maar zou het ook wel eens de strijd met het Verenigd Koninkrijk aan kunnen gaan als meest prominente markt.’

Reageer op dit artikel