nieuws

chipshol wil miljoenen euro’s van lvnl en staat

Geen categorie

Projectontwikkelaar Chipshol eist bijna 100 miljoen euro schadevergoeding van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en de Staat.

Beide partijen hebben het bedrijf dwarsgezeten bij de geplande bouw van een kantorenpark op een terrein bij de luchthaven Schiphol, verklaarde directeur Poot van Chipshol. Hij wil 67 miljoen euro van LVNL en 30,6 miljoen van het ministerie van VROM.Het staatsbedrijf LVNL is volgens Poot medeverantwoordelijk voor een bouwverbod op het stuk grond bij Schiphol, het zogenoemde Groenenbergterrein. Bebouwing van het gebied onder de start- en landingsbaan Aalsmeerbaan zou te gevaarlijk zijn. Daardoor kon Chipshol daar geen kantorenpark aanleggen en is het bedrijf inkomsten misgelopen. Het ministerie van VROM heeft volgens de projectontwikkelaar bepaald in welk gebied rond de Aalsmeerbaan niet kon worden gebouwd.Chipshol wilde op het bewuste terrein begin jaren negentig een bedrijvenpark realiseren. Twee jaar geleden echter legde het ministerie van Verkeer en Waterstaat op verzoek van Schiphol een bouwverbod op, omdat bebouwing te gevaarlijk zou zijn. Chipshol beweert te zijn tegengewerkt door diverse partijen, waaronder LVNL, Schiphol, de gemeente Haarlemmermeer en de provincie Noord-Holland. Het bedrijf heeft al diverse juridische procedures lopen over het Groenenbergterrein.De rechtbank in Haarlem veroordeelde Schiphol in 2005 tot het betalen van een schadevergoeding. Drie deskundigen hebben het bedrag berekend op 16 miljoen euro plus rente, veel minder dan de door Chipshol geëiste 97 miljoen euro. De rechter moet nog een definitief oordeel vellen over de hoogte van de compensatie. De provincie moet op haar beurt volgens Chipshol 65 miljoen euro betalen.LVNL bevestigt een dagvaarding te hebben ontvangen, maar wil inhoudelijk niet op de zaak ingaan. Het ministerie van VROM heeft een brief gekregen met een verzoek om erkenning van aansprakelijkheid, en een aankondiging van een dagvaarding. Een woordvoerster wilde alleen kwijt dat VROM op korte termijn zal reageren op de brief.

Reageer op dit artikel