nieuws

breevast en fgh bank kopen aandelen vhs

Geen categorie

Een consortium van beleggers, waaronder Breevast en FGH Bank, hebben overeenstemming bereikt over de verkoop van de aandelen VHS, die in het bezit zijn van Vastgoed ‘s-Gravenhage B.

. en Haghehove B.V. Deze twee B.V.’s hebben tezamen 99,75 procent (te weten 9.975.000 stuks) van het geplaatste kapitaal van VHS. De transactie wordt geheel in contanten gedaan.VHS en haar dochtermaatschappijen hebben een Nederlandse vastgoedportefeuille van Nederlands vastgoed ter waarde van ongeveer 500 miljoen euro. Ed Maas houdt indirect alle aandelen in Vastgoed ‘s-Gravenhage BV en is ook de enige bestuurder van Haghehove B.V.VHS was tot vorig jaar nog een beursgenoteerd vastgoedfonds, waarbij Ed Maas de grootaandeelhouder was. Maas besloot echter VHS in augustus 2005 van de beurs te halen bij een bod van 22 euro per aandeel, nadat hij in conflict was geraakt met de AFM. De beurswaakhond wilde VHS onder curatele te plaatsen, omdat het Openbaar Ministerie Maas verdacht van handel met voorkennis. Daarbij speelde ook de gang van zaken bij de vaste bank van Maas, Staalbankiers een rol. Het Openbaar Ministerie (OM) verdacht medewerkers van Staalbankiers van handel met voorkennis in VHS. De fiscale opsporingsdienst FIOD-ECD heeft vorig jaar daarom het Haagse hoofdkantoor van de bank doorzocht en delen van de administratie meegenomen. Volgens het OM paste de doorzoeking in een breder onderzoek naar mogelijke handel met voorkennis rond VHS. Dat onderzoek loopt nu al meer dan een jaar en richt zich vooral op de vraag in hoeverre Maas betrokken is geweest bij de transacties waarmee zakenpartner Eddy de Kroes enkele jaren geleden een belang van 10 procent in VHS wist op te bouwen.Dat Maas van VHS af wilde, was al langer bekend. Door de verhalen rond zijn persoon, werd het hem steeds moeilijker om adequaat op marktontwikkelingen te reageren. Een aantal partijen – zowel privaat als institutioneel – heeft dan ook het afgelopen half jaar naar de vastgoedportefeuille gekeken. De gemengde portefeuille wordt als bewerkelijk, maar ook als uitdagend beschreven. VHS was jarenlang het best renderende fonds op de Amsterdamse beurs. De betrokken partijen weigeren elk verder commentaar. Naar verluidt hebben naast Breevast en FGH Bank ook een aantal andere private partijen zitting genomen in het consortium dat de VHS-vastgoedportefeuille nu overneemt.

Reageer op dit artikel