nieuws

Bouwproductie krimpt met 3 procent

Geen categorie

De waarde van de Nederlandse bouwproductie is vorig jaar met 3 procent gedaald tot 47,2 miljard euro.

Nederland deed het daarmee aanzienlijk slechter dan gemiddeld in Europa (-0,2 procent). Voor dit jaar wordt de krimp in ons land geraamd op 0,5 procent. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2003 van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid. In de nieuwbouw ontkwam geen enkele sector aan de teruggang. Werkzaamheden in de sfeer van het onderhoud en herstel bleven redelijk op peil. Daar bleef de daling beperkt tot zo’n 3 procent. Uitschieter was de nieuwbouwproductie op de markt voor utiliteitsbouw met een min van meer dan 10 procent. Ook in de grond-, water- en wegenbouw moest de nieuwbouw een grote veer laten: -5 procent. Nederland deed het met deze uitkomsten aanzienlijk slechter dan gemiddeld in Europa. De bouwproductie in Europa bleef in 2003 gemiddeld nagenoeg gelijk aan die van het voorgaande jaar. Met -9,8 procent was de krimp het grootst in Portugal. Grootste groeier was Tsjechië met een toename van 4,6 procent, op de voet gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (4,4 procent). Dit jaar zal de Europese bouwproductie met 0,9 procent groeien. Nederland moet nog genoegen nemen met een lichte daling. De grootste terugval wordt wederom in Portugal geraamd (-6,7 procent).

Reageer op dit artikel