nieuws

amsterdammers betalen meeste erfpacht

Geen categorie

Amsterdamse woningbezitters die hun grond pachten van de gemeente zijn landelijk gezien het slechtst af.

Uit onderzoek in opdracht van de Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt dat Amsterdamse erfpachters veruit het meest betalen in Nederland. Bij erfpacht wordt de huiseigenaar geen bezitter van de grond, maar pacht hij deze van de gemeente.Ongeveer 80 procent van de Amsterdamse woningen staat op grond die in erfpacht is uitgegeven. Hierdoor moet de woningbezitter de gemeente iedere vijftig jaar tot 2,5 maal de volledige waarde van de grond vergoeden, aldus de belangenvereniging van huiseigenaren. De vereniging bepleit dat huiseigenaren de grond moeten kunnen kopen of voor de eeuwigheid kunnen pachten. Amsterdam en andere steden stelden het systeem van erfpacht ooit in om grondspeculatie te voorkomen en te profiteren van waardestijgingen.

Reageer op dit artikel