nieuws

aedes: woningnood sterk overdreven

Geen categorie

Er heerst in Nederland ten onrechte het beeld dat er een grote woningnood heerst.

Slechts een vijfde van de mensen die op een wachtlijst voor een huurwoning staat, heeft echt snel een huis nodig. De rest wil ooit wel verhuizen, maar zoekt niet acuut een woning. Dat blijkt gisteren uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en corporatiekoepel Aedes. De helft van de ingeschreven mensen meldt zich aan om over een paar jaar meer kans te maken op een woning. Volgens de onderzoekers heeft dit strategische gedrag ertoe geleid dat enorme aantallen woningzoekenden staan ingeschreven en de wachttijden zijn opgelopen.Dat de wachtlijsten een belangrijke graadmeter voor de woningnood in Nederland zijn, is volgens de corporaties dan ook onterecht. Het onderzoek is voor de corporaties reden om kritisch te kijken naar de wijze waarop zij huurwoningen verdelen. Vaak is degene die het langst staat ingeschreven, het eerst aan de beurt, ook als ze niet echt een andere woning nodig hebben. Deze groep maakt het voor de ?echte zoekers’ lastiger een woning te vinden. De corporaties stellen dat voor jongeren wel een tekort aan geschikte woningen is. Voor die groep moeten veel woningen worden gebouwd.

Reageer op dit artikel