blog

Kanniewaarzijn

Geen categorie

Het komt af en toe voor dat tv-programma’s zich kritisch bezig houden met twijfelachtige vastgoedprojecten. Veel aandacht kreeg een paar jaar geleden het Vpro-programma De Slag om Nederland, dat – als ik me goed herinner – het twee seizoenen heeft volgehouden. Die kritische aandacht is voor het ‘slachtoffer’ nooit leuk. Zeker als deze probeert het beste ervan te maken, maar toch als eindgebruiker, belegger, ontwikkelaar of adviseur als een schurk, crimineel, sufferd of arrogante kwast wordt neergezet. Heeft zo’n tv-programma ook nog enigszins het gelijk aan zijn zijde, dan kun je als slachtoffer beter stil blijven zitten en wachten tot de storm overgaat.

Dat geldt nog meer als een als satirisch bedoeld tv-programma probeert ‘jouw’ vastgoedproject door de mangel te halen. Zo’n programma is Kanniewaarzijn dat al vanaf april 2011 door de Vara wordt uitgezonden. Met als vaste presentatrice Astrid Joosten. Ik ben niet bepaald een fan van dit programma. De humor vind ik vaak flauw, ver gezocht en de sketches zijn nog wel eens erg mager, zo niet amateuristisch.

Eind september behandelde Kanniewaarzijn het onderwerp Maankwartier, een ook in mijn ogen nogal overbodig gemengd ontwikkelingsproject in het centrum van Heerlen met een investeringsbedrag van rond de 180 miljoen euro. Een wezenlijk deel van die investering wordt opgebracht door de gemeente zelf. In het item was een prominente plaats weggelegd voor twee Heerlense raadsleden – Christian Petermann (RPN) en Roel Leers (Hart-Leers) – die zich al jaren vanuit de oppositie tegen dit project verzetten. Ik vond het item opnieuw flauw, inhoudelijk niet altijd correct, maar ben het wel met de strekking eens. Dit Maankwartier had nooit gestart mogen worden, zadelt de gemeente Heerlen met veel nodeloze extra woningen, winkel- , kantoor- en parkeerruimte op en is een prachtig voorbeeld van hoe overheidsgeld door de goot spoelen. Maar zoals ik al hierboven schreef: als je jezelf slachtoffer voelt van, in dit geval mislukte humor, kun je het beste stil blijven zitten.

In Heerlen denkt de gevestigde politiek die krampachtig blijft vasthouden dat het Maankwartier een succes wordt, daar heel anders over. Ik noem dat maar het collectieve minderwaardigheidscomplex dat de Oostelijke Mijnstreek ruim 50 jaar na de sluiting van de mijnen nog steeds heeft ten opzichte van de Randstad, zelfs als het om satire gaat. Vele direct betrokkenen en gevestigde politici hebben daarom inde media moord en brand geroepen en met name de raadsleden Leers en Petermann hebben het zwaar te verduren gekregen. Ze zijn nog net niet opgehangen of gevierendeeld bij het Centraal Station van Heerlen, waar overheen het Maankwartier wordt opgetrokken.

De gemeenteraad besteedde eind september zelfs een raadsvergadering aan de uitzending van Kanniewaarzijn om het duo neer te zetten als stadsverraders, die eigenlijk de kogel moesten krijgen. Vooral de beoogde nieuwe landelijke voorzitter van de SP, Ron Meijer ging erg ver door te spreken van ‘flagrante leugens, uit de duim gezogen, alleen maar om de stad te beschadigen’. PvdA-wethouder Barry Braeken noemde het item ‘stuitend en zeer schadelijk voor de stad en voor de investeringsbereidheid’.

 Dat zowel Braeken als Meijer door de redactie van Kanniewaarzijn waren benaderd om ook hun visie te geven over het Maankwartier, zeiden ze tijdens de vergadering natuurlijk niet bij.

Jammer genoeg – maar dat kennen we inmiddels wel bij meer lokale en landelijke politici die hun eigen falen afkopen met mea culpa’s en excuses achteraf, en daarmee ook vrijwel altijd wegkomen – wordt er nooit ingegaan op de zaak waar het wel omgaat: namelijk dat niemand, maar dan ook niemand in Heerlen op dit Maankwartier zit te wachten en dat deze kostbare gebiedsontwikkeling de gemeente nog decennia zal achtervolgen. Vooral door het optreden van de meerderheidspartij SP in de raad van Heerlen en de slaafse PvdA, die nog maar twee zetels in diezelfde raad overheeft.

Voor het programma Kanniewaarzijn heeft al die aandacht een onverwacht bijeffect. Het item over het Heerlense Maankwartier werd op de dag van uitzending al op Facebook gezet en was twee dagen later zowaar 155.000 keer bekeken. Dat blijkt een record voor het satirisch bedoelde tv-programma te zijn. De meeste Heerlenaren die ik heb gesproken, konden er trouwens wel over lachen.

 

Ruud de Wit

Voormalige hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Deze column is gepubliceerd in Vastgoedmarkt van oktober 2015

Reageer op dit artikel