blog

Pickers

Geen categorie

Pickers

American Pickers is een programma van National Geographic, waarin Mike Wolfe en Frank Fritz in een gammel busje Amerika afschuimen op zoek naar voorwerpen met een historische waarde. ‘Antique archaeology’ noemen ze het op hun website; en ‘art of the pick’.

Ze belanden in bestofte schuren, vochtige kelders en overvolle garages waar tussen vergeten spullen en aftandse rommel de meest bijzondere voorwerpen verborgen kunnen liggen. Ze ontmoeten zonderlinge lieden van diverse pluimage: tandeloze hillbilly’s, wantrouwende excentriekelingen of morsige echtparen waarvan -– meestal de man – veel te ver is doorgeschoten in een of andere merkwaardige hobby. De liefde voor die hobby (bijvoorbeeld motorfietsen van een bepaald type) is vaak niet vervlogen, maar er brandt geen heilig vuur meer om al die spullen, die eigenlijk nog eens goed moeten worden gesorteerd, roest- en stofvrij te houden. Vaak kunnen de eigenaren mooie verhalen vertellen over vervolgen tijden, toen alles nog goed was en iedereen de waarde van de desbetreffende objecten wist. Opvallend is dat in de directe omgeving vaak niemand meer interesse heeft in de spullen: vrouwlief niet en de kinderen al helemaal niet.

Vaak pikken Wolfe en Fritz na lang zoeken een paar dingetjes uit de stapel troep. Maar de eigenaar kan er moeilijk afstand van doen. Ja, de goed onderhouden ‘kroonjuwelen’ worden vrijwel nimmer verkocht, of het water moet aan de lippen staan. Veel geld gaat er niet in om: met een paar honderd dollar is het vaak wel gebeurd. Wolfe en Fritz realiseren zich terdege hoe de klein de kring van potentiële kopers is. Zij kennen hun markt. Ze moeten snel doorverkopen om hun zaak draaiende te houden. Omzetsnelheid maken, buitenkansjes benutten, selectief zijn: dat is het spel dat ze spelen.
Ik kijk met plezier naar het programma en vind het mooi om te zien hoe ze hun specifieke kennis en ervaring gebruiken. Je vraagt je telkens af wat ze er nu weer uithalen, hoe ze de beste prijs weten te krijgen en wat ze verwachten te scoren bij doorverkoop – al zie je niet vaak of en wat ze nu écht hebben verdiend. Ze vervullen ook een nuttige functie door die bijzondere voorwerpen, die anders verloren zouden gaan, weer aandacht te geven. Door de voorwerpen aan iemand te verkopen die ze weer kan oplappen en koesteren.

Ook de Nederlandse vastgoedmarkt kent zijn ‘pickers’, vooral die van buitenlandse origine. Ze zijn behoorlijk dominant aanwezig. Van het transactievolume in direct Nederlands vastgoed in het eerste half jaar, een slordige 3,9 miljard euro, hadden buitenlandse beleggers een aandeel van 2,5 miljard euro. In de grote Europese hoofdsteden zijn de prijzen te snel gestegen, waarom dan niet wat opportunistisch picken in Nederland? Opvallend is, dat ze vaak buitenlandse financiering in de rugzak hebben. De Nederlandse financiers stappen kennelijk even aan de kant voor al dit geweld. Vinden ze risico en rendement wel in evenwicht? Er zijn de afgelopen tientallen jaren wel vaker Zweedse en Duitse pickers gekomen en vertrokken. Maar goed, dat is kennelijk de markt: waarvoor de een zijn neus ophaalt, is de ander blij met het buitenkansje. Zo komt handel tot stand.

Tom Berkhout, professor of Real Estate Nyenrode Bussiness Universteit
Reacties naar t.berkhout@nyenrode.nl

Reageer op dit artikel