blog

Erik Groen: wie of wat beheerst de emoties?

Geen categorie

Erik Groen: wie of wat beheerst de emoties?

Als ik kijk naar de zenuwachtige economische ontwikkelingen, de nervositeit in Groot-Brittannië en de ontwikkelingen in het vastgoed dan zie ik een hele grote overeenkomst. Wie of wat beheerst de emoties? Soms lijkt het alsof we een kleine vonk nodig hebben om een volledige gekte te laten ontstaan. Daarnaast verspreidt de (beperkte) informatie zich supersnel waardoor de omgeving volledig verandert. We kijken machteloos toe…

In het vastgoed zien we ook dat emoties steeds meer de boventoon gaan voeren. Is de marktwaarde nog de intrinsieke waarde van het vastgoed? Wat is de emotionele waarde? Het emotioneel spelen met stenen is het vakgebied van de conceptontwikkelaars. Het emotioneel spelen met de samenwerking is het werk van de procesmanagers. Zeker bij binnenstedelijke herontwikkeling is het op hoog niveau spelen met emoties voor conceptontwikkelaars en procesmanagers. 

Ik heb in 2009 een studie verricht naar de netwerkfunctie van het Rijksvastgoed en Ontwikkelingsbedrijf. Daar heb ik drie grote gebiedsontwikkelingen door de jaren heen beoordeeld op de veranderende stakeholdersrelaties. Het bedrijfskundige model beschrijft dat de macht en afhankelijkheid vanuit stakeholdersperspectief het grootst is als macht, urgentie en legitimiteit samen komen. Het volledige rapport is te downloaden via www.vastgoedkennis.nl/docs/msre/09/Groen.pdf 

Ik ben van mening dat de huidige sentimenten onbeheersbaar worden door een te complexe omgeving, waardoor er niet kan worden gestuurd met daadkracht. Ik ben van mening dat wij niet moeten denken de volledige markten te kunnen beheersen. Ook gebiedsontwikkeling moeten we op basis van een redelijke omvang oppakken om vanuit stakeholdersperpectief emoties beter te kunnen beheersen en waardoor voortgang is gewaarborgd.

Inmiddels heeft mijn werkgever ABC Management Groep mijn kandidatuur voor vastgoed talent 2011 extra ondersteund door het oprichten van www.stemopgroen.nl.

 

Reageer op dit artikel