blog

Aanbesteding

Geen categorie

De Europese aanbesteding van het kernwinkelgebied Leidsche Rijn Centrum door de gemeente Utrecht heeft veel stof doen opwaaien.

Begrijpelijk, want het gaat om een ontwikkeling van 150.000 m2, met een aantrekkelijk winkelgebied, 800 woningen, wat kantoorruimte en een flink deel publieke ruimte. En dat alles op een ‘maagdelijke’ zandvlakte bij Utrecht. Je zou eraan kunnen toevoegen: ook met een beperkt risico, omdat Corio als eindbelegger van het winkeldeel al vaststond. Weliswaar met een gegarandeerd – voor Corio gunstig – aanvangsrendement, maar zo’n eindbelegger is ook een stuk garantie in deze steeds risicovollere tijden.

De uitdaging, die het kernwinkelgebied Leidsche Rijn Centrum blijkbaar bood, was voldoende om zo’n beetje alle grote ontwikkelaars en ontwikkelende bouwers in de startblokken te krijgen. Alleen al in dat opzicht is deze aanbesteding geslaagd. Alleen kun je je afvragen, waarom hier zo nodig Europees moest worden aanbesteed. Net als in zo veel andere gevallen in het recente verleden, blijkt een Europese aanbesteding in Nederland – zeker waar het gaat om commercieel vastgoedontwikkelingen of infrastructuur – nauwelijks partijen van buiten de landsgrenzen te trekken. Buitenlandse partijen laten het wel uit hun hoofd met de Nederlandse ontwikkelaars en aannemers (die immers tot de Europese top behoren) te concurreren in het thuisland. In dit geval was er dan ook maar een buitenlandse partij bij een van de consortia die hebben meegedaan, betrokken.

De aanbesteding zelf is ook vanuit een andere optiek op een farce uitgelopen. Vier van de consortia die aan de aanbesteding hebben meegedaan en ook veel tijd en geld aan de uitwerking van de plannen hebben besteed, besloten wel een bod uit te brengen, maar niet de gestelde voorwaarden te accepteren. Met als gevolg dat de door hen ingezonden envelop niet is geopend. Slechts de combinatie Fortis Vastgoed Ontwikkeling/ Vesteda bleek bereid te zijn de gestelde voorwaarden zonder meer te accepteren en is dus als winnaar uit de verder lege koker gekomen.

Ik heb de plannen van de winnende combinatie goed bestudeerd en moet zeggen: petje af. De invulling die de oudgedienden uit het Nederlandse vastgoed – Foppe Kooistra en Tie Liebe van Fortis Vastgoed Ontwikkeling en Huub Smeets van Vesteda – aan de niet bepaald gemakkelijke gestelde kaders hebben gegeven, verdient alle lof. Utrecht mag blij zijn met de plannen die deze combinatie heeft ingediend en die – als alle juridische wegen zijn bewandeld – ook worden gerealiseerd.

Toch blijf ik ook met een probleem zitten. Omdat de andere vier plannen niet in de publiciteit zijn gebracht, blijft de vraag liggen of een of meer van de geweigerde inzendingen niet nog beter is. Dat is jammer voor de combinatie die nu is komen boven drijven, jammer voor alle inspanningen van de andere partijen en zeker ook jammer voor Utrecht en de toekomstige inwoners van Leidsche Rijn.

Er kan natuurlijk nog van alles misgaan, voordat de eerste paal in 2010 de grond in gaat. Ook voor daarna is er maar een ding zeker: de garanties die Fortis Vastgoed Ontwikkeling en eindbelegger Vesteda hebben afgegeven om binnen de gestelde financiële beperkingen te blijven. Maar als er iets onverhoopt in het ontwikkelingstraject van het kernwinkelgebied Leidsche Rijn Centrum anders uitpakt dan is afgesproken, zullen de vier combinaties die nu buiten de boot zijn gevallen, daar terecht op terug komen en de gemeente Utrecht voorhouden, dat zij niet voor niets tijdens de aanbestedingsfase hadden laten weten niet uit de voeten te kunnen met de beperkte financiële voorwaarden. In die zin lijkt het erop, dat de gemeente Utrecht toch een risico neemt, ook al zeggen Kooistra en Smeets nog zo hard, dat zij het rekensommetje beter hebben gemaakt en beter hun huiswerk hebben gedaan.

Corio is in ieder geval voorlopig de grote winnaar. Het retailfonds heeft bij de gemeente Utrecht het onderste uit de kan weten te halen in de dubbelslag herontwikkeling Hoog Catharijne en het nieuwe kernwinkelgebied Leidsche Rijn Centrum.
Met de plannen van Fortis Vastgoed Ontwikkeling/Vesteda krijgt Corio ook tegen een heel aantrekkelijk aanvangsrendement op termijn een prachtige nieuwe asset in portefeuille. Gerard Groener, de nieuwe CEO van Corio, had met de uitkomst van deze aanbesteding niet beter kunnen beginnen aan dit vervolg op zijn loopbaan bij het fonds.

Deze column is eerder gepubliceerd in Vastgoedmarkt mei 2008.

Reageer op dit artikel