nieuws

ACM legt huurbemiddelaars aan banden

Financieel

Twee huurbemiddelaars uit Eindhoven en één uit Rotterdam zijn op de vingers getikt door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) omdat zij tegen de regels in bemiddelingskosten in rekening brengen bij huurders. 

ACM legt huurbemiddelaars aan banden

De ACM heeft heeft Domica Eindhoven, Goeth Vastgoed (Eindhoven) en het Rotterdamse Max Property Rentals een last onder dwangsom opgelegd. De ACM heeft de bedrijven een termijn van zes weken gesteld waarbinnen zij moeten stoppen met het rekenen van bemiddelingskosten aan huurders. Voldoen zij hier niet aan, dan moeten zij een dwangsom van 5.000 euro per week betalen met een maximum van 250.000 euro. De huurbemiddelaars hebben aangegeven aan de last te voldoen en te stoppen met het rekenen van bemiddelingskosten. Een vierde huurbemiddelaar was na de aankondiging van de last onder dwangsom gestopt met het rekenen van bemiddelingskosten.

Onder diverse noemers

De partijen die de ACM nu dwingt te stoppen met het in rekening brengen van deze kosten brachten bedragen van enkele tientallen tot 400 euro in rekening onder de noemer van aanbetaling, administratiekosten, contractkosten, inschrijfgeld of inspectiekosten. Huurders waren vaak verplicht deze kosten te voldoen voordat zij de woning konden betrekken. Het rekenen van deze bemiddelingskosten is verboden, welke naam de huurbemiddelaar er ook aan geeft of welke constructie hij er ook voor bedenkt.  De wet zegt dat als de bemiddelaar werkt in opdracht van de verhuurder hij geen kosten voor de bemiddeling in rekening mag brengen bij de huurder.

Tot 900.000 euro boete

Met deze actie wil de ACM dat er een eind komt aan de praktijk dat bij tweezijdige bemiddeling huurders toch bemiddelingskosten moeten betalen. Mocht de ACM signalen krijgen dat huurbemiddelaars doorgaan met het rekenen van bemiddelingskosten dan zal de ACM hard optreden. De ACM kan boetes opleggen tot 900.000 euro per overtreding.

Reageer op dit artikel