nieuws

Jaarcongres Epra in teken populisme

Financieel

Jaarcongres Epra in teken populisme
De Griekse econoom en voormalig minister van Financiën Yanis Varoufakis

Het jaarcongres van EPRA, 10-12 september in Madrid, staat in het teken van populisme en politieke disruptie.

Topsprekers zijn woensdag 11 september tijdens het plenaire programma de omstreden Griekse econoom en voormalig minister van Financiën Yanis Varoufakis en oud-Commissievoorzitter José Manuel Barosso.

‘Het enige wat ik niet kan beheren is politieke disruptie’, zei een topman van een groot Europees vastgoedbedrijf eerder dit jaar, tijdens een van de vele bijeenkomsten van Epra, de Europese branchevereniging van beursgenoteerd vastgoed. Epra-ceo Dominique Moerenhout citeert de bezorgde vastgoedman als hem gevraagd wordt waarom de keuze valt op een duidelijk politiek thema na twee opeenvolgende jaarcongressen over proptech en innovatie.

Impact populisme

Maar wat heeft populisme eigenlijk met de vastgoedsector te maken? ‘Wat er op politiek vlak gebeurt, heeft invloed op de economie en dus impact op de vastgoedsector’, antwoordt hij prompt. ‘Dat kan heel direct. Neem bijvoorbeeld de omzet in de Franse winkelcentra van Unibail-Rodamco-Westfield die zwaar onder druk kwam te staan omdat ze een aantal zaterdagen moesten sluiten vanwege de gewelddadigheden van de gele vesten. Maar het kan ook indirect: de vastgoedinvesteringen zijn in het tweede kwartaal van dit jaar opnieuw gekelderd in het Verenigd Koninkrijk door de toenemende kans op een harde brexit. Als beleggers ergens niet van houden is het onrust en onzekerheid.’

De jaarcongressen van Epra gelden vanwege de kwaliteit van de programmering als een van hoogtepunten van het Europese vastgoedjaar. Er zijn inmiddels 380 inschrijvingen binnen bij de jubilerende branchevereniging, waarmee het evenement in het prestigieuze The Western Palace Hotel Madrid volledig is uitverkocht. ‘Nooit eerder zijn er zo vroeg zoveel inschrijvingen geweest’, verklaart de Belg niet zonder trots.

Speciale gasten

Speciale gasten in verband met het 20-jarig bestaan zijn een aantal founding fathers, waaronder de Nederlander Jan Willem de Geus (destijds Morgan Stanley), en de twee voormalige Epra-ceo’s Nick van Ommen en Philip Charls, ook twee Nederlanders.

In hun opening staan Epra-voorzitter Rolf Buch en Moerenhout onder andere stil bij het jubileum. Vervolgens schetst Stephanie Flanders, senior executive editor en hoofdeconoom bij Bloomberg, haar visie op de stand van zaken van de Europese economie en de toekomstige ontwikkelingen.

Varoufakis

Daarna geeft Varoufakis, ook auteur van het boek ‘Hoe Europa de stabiliteit van Europa bedreigt. En de zwakken ondergaan wat ze moeten ondergaan?’ in zijn key note speech zijn ongetwijfeld ultralinkse kijk op het congresthema, waarna het woord is aan oud-Commissievoorzitter Barosso. De Portugees is tegenwoordig verbonden aan de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, het boegbeeld van het door Varoufakis zo verfoeide kapitalisme.

‘Door die twee visie tegenover elkaar te stellen, wordt het heel spannend, hopen we een flinke discussie uit te lokken,’ licht Moerenhout toe. Een toppanel onder leiding van Flanders zal daarna reageren op hun uitlatingen en vertellen hoe zij zelf omgaan met populisme en politieke disruptie in hun markten. In het forum zitten: Meka Brunel, ceo Gecina (Frankrijk); Rolf Buch, ceo Vonovia (Duitsland); Helen Gordon, ceo Grainger (Verenigd Koninkrijk) en Pere Viñolas Serra, ceo Colonial (Spanje).

Herstellende wereldsteden

In het middagprogramma staat onder meer proptech op de agenda, een forumdiscussie over Barcelona en Madrid als schoolvoorbeelden van twee herstellende wereldsteden, en een discussie over de geneugtes van beursgenoteerd vastgoed versus private beleggingen. In laatstgenoemd forum zetelt ook Patrick Kanters, Managing Director van Global Real Estate en Infrastructure bij pensioenvermogensbeheerder APG in Amsterdam en oud-voorzitter van zowel Epra als van tegenvoeter Inrev, de Europese branchevereniging van niet-genoteerd vastgoed.

Voor het volledige congresprogramma zie de site van Epra.

Reageer op dit artikel