nieuws

NN Group neemt Vivat Schadeverzekeringen over

Financieel

De Nationale Nederlanden Groep neemt Vivat schadeverzekeringen over. Athora verkrijgt de zogeheten leven-activiteiten van Vivat en het vermogensbeheer.

NN Group neemt Vivat Schadeverzekeringen over
Schade oude kerk Amsterdam

NN-group betaalde 416 miljoen euro.

Verzekeraar NN Group en gespecialiseerd verzekeringsbedrijf Athora nemen verzekeraar Vivat over van het Chinese Anbang. Dat werd op 6 juni bekendgemaakt in een verklaring. Daarmee komt Vivat weer deels in Nederlandse handen. De constructie zit zo in elkaar, dat formeel Athora Vivat volledig overneemt en daarna de schadetak aan NN wordt doorverkocht. NN stelt dat met de overname zijn positie op de Nederlandse markt wordt versterkt. Het is de bedoeling dat de transactie in het eerste kwartaal van 2020 wordt afgerond. Topman Lard Friese zei in een toelichting dat na de overname van Delta Lloyd in 2017 het bedrijf waardevolle ervaring heeft opgedaan met het succesvol integreren van bedrijfsactiviteiten.

Vivat heeft een aantal merken: Dit zijn pensioenverzekeraar Zwitserleven, schade- en levensverzekeraar Reaal, vermogensbeheerder Actiam, honden- en kattenverzekeraar Reaal Dier & Zorg, pechhulpservice Route Mobiel en internetverzekeraar nowGo. Athora verkrijgt de zogeheten leven-activiteiten van Vivat en het vermogensbeheer. NN neemt de kleinere niet-leven-activiteiten over als nieuwe eigenaar van Vivat Schadeverzekeringen. Voor de schadetak betaalt de beursgenoteerde verzekeraar 416 miljoen euro. Ook neemt het voor 150 miljoen euro aan zogeheten achtergestelde leningen over.

NN laat daarbij ook weten dat de financiering wordt voldaan met bestaande kasmiddelen en dat het huidige aandeleninkoopprogramma in stand blijft. Volledige financiële details, concreet wat Athora op tafel legt, werden niet verstrekt. Alle merken van Vivat, waaronder Zwitserleven en Reaal, blijven op de Nederlandse markt bestaan. Verzekeraar Vivat, die toen nog Reaal heette, werd in 2014 afgesplitst van het genationaliseerde SNS Reaal. De bankactiviteiten gingen verder als de Volksbank. Het hoofdkantoor van Vivat blijft in Amstelveen. Naar verluidt hadden ook ASR, en Aegon samen met de Amerikaanse investeerder Blackstone interesse in een overname van VivatVivat was een van de snelst groeiende institutionele beleggers in 2017. Vivat was eigenaar van de eigen kantoren, onder andere aan de Graat van Roggenweg in Utrecht.

Bermuda

Athora is een gespecialiseerde opkoper op verzekeringsgebied en gevestigd in Bermuda. Topman Michele Bareggi verklaarde dat met de deal Athora zijn intrede doet op de Nederlandse markt, na eerdere aankopen in Duitsland, België en Ierland. Het bedrijf gaf te willen investeren in de Nederlandse leven-activiteiten.

Corruptie

Vivat werd door de Chinese moeder Anbang in de etalage gezet omdat dat bedrijf door veel aankopen een enorme schuldenlast heeft. De Chinese staat stelde het bedrijf daarop onder curatele. Anbang kocht de Nederlandse verzekeraar in 2015 voor 1 euro, en een flinke kapitaalinjectie. De voormalige topman van Anbang, Wu Xiaohui, werd vorig jaar veroordeeld tot een jarenlange celstraf wegens fraude en corruptie.

Lard Friese, ceo van NN Group: ‘Voor ons is deze acquisitie een volgende stap in versterking onze activiteiten schadeverzekeringen op onze thuismarkt. Sinds de overname van Delta Lloyd in 2017 hebben we veel ervaring bij het succesvol integreren van bedrijfsactiviteiten. In de huidige concurrerende markt is schaal essentieel. Bovendien, het vergroot ons vermogen om te investeren in digitale vaardigheden en innovatie, die cruciaal zijn om te anticiperen op klantentrends en het stimuleren van de klantervaring. Vivat-polishouders zullen profiteren van de kwaliteit van onze service en breed productaanbod. De expertise van de medewerkers van Vivat Schadeverzekeringen is belangrijk voor het toekomstige succes van de nieuwe gecombineerde activiteiten. ‘

Reageer op dit artikel