nieuws

Woningfonds stuwt resultaat Bouwinvest

Financieel

Mede dankzij een uitstekend presterend woningfonds heeft vastgoedvermogensbeheerder Bouwinvest in 2018 met 12,4 procent in 2018 haar totale rendement van een jaar eerder geëvenaard.  

Woningfonds stuwt resultaat Bouwinvest

Het geïnvesteerde kapitaal van Bouwinvest groeide met 20 procent van 9,4 miljard euro in 2017 naar 11,3 miljard euro in 2018. Dat komt vooral door de sterke groei van het Dutch Residential Fund en de drie regionale mandaten: Europe (excl. Nederland), North America en Asia-Pacific. Deze resultaten liggen in lijn met de doelstelling om de portefeuille met 40 procent te laten groeien tot 15 miljard euro geïnvesteerd kapitaal per 2021. De drie bovenstaande regionale mandaten zijn in 2018 samen met 23 procent toegenomen naar een totaal van 3,2 miljard euro geïnvesteerd kapitaal en zijn daarmee goed voor bijna 28 procent van de totale portefeuille.

Huurwoningen in LA

Het afgelopen jaar belegde Bouwinvest in huurwoningen in Los Angeles, New York, Tokio, Shanghai en Parijs, en het kantoorgebouw ‘The Spiral’ aan Hudson Yard in New York. In Nederland is een aantal nieuwe projecten toegevoegd aan de pijplijn, waaronder het woonproject Sluishuis in Amsterdam en het kantoorgebouw Central Park bij Utrecht Centraal. Alles bij elkaar genomen is de waarde van projecten in de pijplijn gestegen naar 1,8 miljard euro.

Dutch Residential Fund

Van de vijf Nederlandse fondsen presteerde het Bouwinvest Dutch Residential Fund, met 5,8 mrd euro geïnvesteerd kapitaal, het beste met een totaalrendement van 18,1 procent in 2018 (2017: 15,6 procent). Het Fonds overtrof de MSCI-benchmark met 0,5 procent in 2018. Over de vijfjaars periode deed het Dutch Residential Fund het met een aanzienlijke marge van 200 basispunten (15,3 procent versus 13,3 procent) beter dan de MSCI-vastgoedindex. De directe huurinkomsten als deel van het totaalrendement lagen met 2,6 procent in 2018 lager dan het voorgaande jaar, dit wordt deels veroorzaakt door een substantiële pijplijn die nog geen huuropbrengsten oplevert.

Het Dutch Retail Fund, met een geïnvesteerd kapitaal van 970 miljoen euro, leverde in 2018 een rendement op van 5,6 procent (2017: 7,8 procent). Het fonds vergrootte het aandeel van convenience retail – ofwel winkelcentra voor de dagelijkse behoeften. Zo verwierf het Retail Fund 13 Jumbo-supermarktwinkels in de provincies Overijssel, Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. Het fonds investeerde ook in de verbetering van bestaand vastgoed. Het Retail Fund versloeg de MSCI-benchmark met 2 procent in 2018.

Amsterdamse kantorenmarkt

Het Dutch Office Fund, 771 miljoen euro groot in 2018, behaalde vorig jaar een totaalrendement van 11,5 procent (2017: 13,1 procent), grotendeels dankzij de indirecte waardering van de sterke, Amsterdamse kantorenmarkt. De underperformance van 1,9 procent ten opzichte van de MSCI vastgoedindex was voornamelijk toe te schrijven aan (her)ontwikkelingsprojecten die nog geen huurinkomsten genereerden. Het Fonds verwelkomde een nieuwe investeerder en heeft nu vier klanten. Het Office Fund verbeterde in 2018 ook de GRESB-duurzaamheidsscore en behield de hoogste beoordeling van 5 sterren.

Het Hotel Fund behaalde een totaalrendement van 17,0 procent in 2018 (2017: 13,4 procent), met een direct rendement van 5,1 procent (2017: 5,4 procent) en een indirect rendement van 12,0 procent (2017: 8,0 procent). Ultimo 2018 had het Fonds een geïnvesteerd kapitaal van 259 miljoen euro na de opening van het Meininger Hotel in de Amstel Tower in Amsterdam.

Zelfstandige zorgappartementen

Het Healthcare Fund behaalde in 2018 een totaalrendement van 8,1 procent (2017: 8,0 procent). Aan het einde van 2018 had het Fonds 178 miljoen euro aan geïnvesteerd kapitaal. Het Healthcare Fund verrichtte 57 miljoen euro aan transacties gedurende het jaar in zelfstandige zorgappartementen en intramurale zorgcomplexen in steden zoals Apeldoorn, Den Bosch, Leidschendam, Almere, Heiloo, Amsterdam en Groningen.

Lagere rendementen

Bouwinvest-topman Dick van Hal (foto) waarschuwt  dat de eventueel stijgende rente, gematigde macro-economische vooruitzichten en geo-politieke factoren gevolgen kunnen hebben voor het beleggingsklimaat in het komende jaar. ‘Wij verwachten dat de waardestijging van vastgoed de komende tijd zal afvlakken. Daarom zullen we voorbereid moeten zijn op lagere rendementen dan die van de afgelopen paar jaar. Desalniettemin geloven we dat een rendement tussen de 5 procent en 7 procent nog steeds haalbaar is, natuurlijk onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden. Maar zelfs in iets mindere omstandigheden is vastgoed een goed antwoord op de langetermijnbeleggingsbehoeftes van pensioenfondsen en verzekeraars.’

 

Reageer op dit artikel