nieuws

Beste vastgoedjaar ooit voor Kempen

Financieel

Met deals ter waarde van ongeveer 35 miljard euro was 2018 het beste jaar ooit voor het vastgoedteam van Kempen Corporate Finance. Voor dit jaar zijn de verwachtingen minder hoog gespannen.

Beste vastgoedjaar ooit voor Kempen

Grootste deal vorig jaar – en de grootste vastgoeddeal in de bedrijfsgeschiedenis van de Amsterdamse zakenbank –  vormde de overname van het Australische Westfield met veel winkelcentra in de VS door het Frans-Nederlandse Unibail-Rodamco. Daarmee was 24,7 miljard dollar, een slordige 21 miljard euro, gemoeid. De in december 2017 aangekondigde overname werd in mei 2018 definitief afgerond. Kempen was als adviseur van Unibail-Rodamco betrokken.

Bijzondere combinatie

‘Westfield was inderdaad een uitzonderlijk grote transactie’, verklaart Dick Boer, hoofd van het twaalf man sterke vastgoedteam van Kempen Corporate Finance. ‘Maar wat 2018 voor ons echt bijzonder maakte was dat we zowel betrokken waren bij drie publieke overnames, waarvan Westfield een voorbeeld was, maar ook bij drie beursgangen en ook nog enkele emissies zoals die van de Duitse woningbelegger Vonovia ter waarde van 1 miljard euro en die Alstria van bijna 200 miljoen euro.’

Die combinatie van IPO’ s, aandelenemissies én publieke overnames (‘delistings’) is in de genoteerde sector best bijzonder, legt hij uit. ‘Meestal als de beurs laag staat, en sprake is van flinke discounts ten opzichte van NAV (intrinsieke waarde), dan is de tijd rijp voor publieke overnames’, licht Boer toe op het hoofdkantoor van Kempen aan de Amsterdamse Zuidas. ‘Omgekeerd bij hoge koersen willen vastgoedbedrijven naar de beurs of, als ze reeds genoteerd zijn, nieuwe aandelen uitgeven.’

Kantelpunt

De ongerijmdheid duidt er volgens Boer op dat beursgenoteerd vastgoed ‘op een kantelpunt’ verkeert. ‘De Europese beurzen zijn al een beetje aan het afkomen sinds ECB-president Draghi in 2016 aangaf dat hij wilde stoppen met QE, het opkopen van (staats)obligaties en de vrees voor renteverhogingen. Uiteindelijk heeft dat nog tot december 2018 geduurd voordat het definitieve besluit viel, al heeft dat tot op de dag van vandaag niet geleid tot hogere rentes. Ondertussen zag je de koersen wel de afgelopen jaren heel zachtjes teruglopen, terwijl de onderliggende markt, het directe vastgoed, langzaam omhoog ging. Dat maakt de discounts, zeker in het beursgenoteerde winkelvastgoed, nu ook zo groot.’

Specifieke thema’s

Volgens de Kempen-adviseur zijn beleggers momenteel minder geïnteresseerd in de traditionele sectoren zoals kantoren en woningen, terwijl zij retail op een enkele uitzondering na, zelfs vrijwel links laten liggen. ‘Er is onder vastgoedbeleggers op de beurs een duidelijke shift naar specifieke thema’s zoals bijvoorbeeld logistiek, zorg, studentenhuisvesting en self-storage. De alternatieve vastgoedsectoren groeien in Europa ook veel sneller dan traditionele beursgenoteerde markten zoals kantoorgebouwen en retail. Dat komt ook doordat deze specifieke sectoren profiteren van  de grote lange-termijn beleggingsthema’s zoals vergrijzing en e-commerce’, stelt Boer. ‘Daar is veel vraag naar. Maar in die alternatieve hoek is er in Europa helaas weinig aanbod.’

Drie IPO’s

Hierin schuilt ook deels de verklaring waarom de drie IPO’s, die Kempen vorig jaar begeleidde, een succes werden. Dit in combinatie uiteraard met de kwaliteit van het managementteam en het onderliggende vastgoedporteuille. Het betrof zelfopslagbedrijf Shurgard dat een notering kreeg in Brussel waarmee 575 miljoen euro werd opgehaald bij beleggers  en het logistieke vastgoedbedrijf Tritax Eurobox in het Verenigd Koninkrijk (300 miljoen Britse pond). Verder speelde de beursgang van het Spaanse woningfonds Arima (100 miljoen euro).

Reageer op dit artikel