nieuws

‘Steeds meer fondsaanbieders willen winst nemen’

Financieel

Meer en meer beleggers in vastgoedfondsen vinden het een goed moment worden om winst nemen.

‘Steeds meer fondsaanbieders willen winst nemen’

Dat meldt vermogensbeheerder Intreal op basis van een peiling onder zijn partners. Van de ondervraagden vindt 40 procent nu een goed moment om vastgoed te verkopen. Een kwart bereidt de liquidatie voor van hele fondsen. Wel willen de geënquêteerden het grootste deel van de opbrengsten herinvesteren in vastgoed.

Tegen een marktcorrectie dekt 87 procent zich in met langdurig vastgezette rentetarieven en 40 procent door zich te beperken tot de categorie core met langlopende huurcontract. Ook zijn de ondervraagden terughoudend met het gebruik van vreemd vermogen. Driekwart heeft een schuldgraad van tussen 30 en 50 procent, zes procent zit tussen 10 en 30 procent en nog eens 6 procent belegt alleen met eigen vermogen.

De renteontwikkeling baart de ondervraagden geen zorgen. Tweederde verwacht een rentestijging van minder dan 100 basispunten in de komende anderhalf jaar. De rest verwacht dat de geldverruiming zal aanhouden. De ontwikkeling van vastgoedprijzen zorgt evenmin voor slapeloze nachten. Van de ondervraagden verwacht 54 procent stabiele prijzen in de komende anderhalf jaar en voorziet eenderde een verdere stijging. Niet meer dan 13 procent verwacht een prijsdaling en dan met minder dan 10 procent.

In september voorspelde CBRE al dat een rentestijging weinig effect zal hebben op vastgoedrendementen.

Reageer op dit artikel